A paradicsomot csak igen kevesen tolják félre a tányérjukról, ha meglátják. Egyike ugyanis azoknak az ízletes zöldségeknek, amely sokoldalú felhasználása miatt szinte minden háztartásban megtalálható. Egyél belőle te is minél többet, hiszen rengeteg jótékony hatása van a szervezetre.
Szószok, mártások, levesek – ezek mind készíthetőek a paradicsomból. Sőt, nyári estéken igazi ínyencségként grillezett paradicsomszeletekkel is kínálhatod a vendégeket. Persze a szervezetre gyakorolt jótékony hatásait úgy tudod a legjobban kamatoztatni, ha nyersen fogyasztod az étel mellé vagy pedig fincsi saláták formájában. Addig edd, amíg szezonja van!
Bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban
A paradicsomban C- és E-vitamin található a legnagyobb mennyiségben, amik megvédenek a betegségektől és a bőr idő előtti öregedésétől. De található még benne karotin, kálium, magnézium, kalcium és nátrium is. Ha esetleg nem a kedvenc zöldséged, vitamin és ásványi anyag tartalma miatt érdemes időnként azért legalább egy keveset fogyasztanod belőle.
Erősíti az immunrendszert
Éppen a fent említett jótékony összetevők miatt a paradicsom kiválóan edzésben tartja az immunrendszert. Mivel gyakorlatilag késő őszig érik, ezért érdemes megerősíteni a szervezetedet a téli, betegesebb időszak előtt ezzel a finom, lédús zöldségfélével.
Segít az emésztési folyamatokban
A paradicsom magas rost- és víztartalma miatt a megfelelő emésztési folyamatokhoz is nagyban hozzájárul. Ha te is folyamatosan hasonló gondokkal küzdesz, nem kell feltétlenül a pirulák után nyúlnod, inkább iktasd be étrendedbe ezt a fantasztikus növényt.
Magas a víztartalma
Magas víztartalma miatt a paradicsom szuper szomjoltó. A nagy nyári hőségben nem csak hidratálja a szervezetedet, de savanykás ízével a szomjúságodat is azonnal oltja. Érdemes a paradicsom levét kipréselni, és frissítőként elkortyolgatni.
Megvéd a daganatoktól
A likopin nevű molekula sok zöldségben és gyümölcsben megtalálható, de a görögdinnye és a csipkebogyó mellett a paradicsomban fordul elő a legnagyobb százalékban. Elsősorban betegségmegelőző szerepe miatt ismert: daganatos megbetegedések, szívbetegségek és az időskori vakság megelőzésében is fontos szerepet játszhat.
Érelmeszesedés ellen is kiváló
Ez a piros zöldségféle segít az érelmeszesedés megelőzésében is. Ennek a betegségnek a kialakulásában az oxidációt előidéző szabad gyökök játsszák a legnagyobb szerepet, amit a paradicsomban lévő antioxidáns anyagok gátolnak.
Fotó: Profimedia – Red Dot