Főoldal > DIÉTA > Teljesítményközpontú sporttáplálkozás? Az meg mi?

Teljesítményközpontú sporttáplálkozás? Az meg mi?

0

Írta:

A sporttáplálkozás a teljesítményoptimalizálás egyik legjelentősebb alkotórésze, amely úgy segíti a teljesítmény maximalizálását, hogy közben az egészségmegőrzést is szem előtt tartja.

Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa a legfontosabb tudnivalókra hívta fel a figyelmet.

A sporttáplálkozás építőkövei

A táplálkozására valószínűleg mindenki odafigyel, aki komolyan veszi a sportot, az egészséget, ám míg a szabadidő sportolók esetében elegendő a kiegyensúlyozott táplálkozás irányelveit szem előtt tartani, addig élsportolók esetében a táplálkozás célja a megfelelő teljesítmény elérése, a regenerálódás biztosítása, az immunrendszer támogatása. Ugyanez igaz természetesen az amatőrökre is, akik komoly sportteljesítményre készülnek.
A sporttáplálkozás ugyanazon építőkövekre épül, mint az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, vagyis a megfelelő mennyiségű és minőségű energia-, fehérje-, zsír- és szénhidrát-bevitelre, a folyadékbevitelre, és szükség esetén az étrend-kiegészítők fogyasztására. Vannak azonban olyan faktorok, amelyekhez a sportolóknál személyre szabottan kell igazodni.

Milyen tényezőket vesz figyelembe a sportdietetikus?

  • Sportág

A sportágspecifikus táplálkozás felépítésében el kell különíteni az állóképességi-erő- és állóképességi-erő-gyorserő-küzdő- sportágcsoportokat, hiszen természetesen más a tápanyagszükséglete egy maratoni futónak és egy súlyemelőnek, sőt egy sportágon belül is jelentősek lehetnek az egyéni eltérések.

  • Edzésidőszak

A sporttáplálkozás megtervezésénél, kivitelezésénél első szempont, hogy igazodjon a sportoló edzésidőszakához. Más étrendet igényel az alapozási időszak, a verseny előtti felkészülés, a verseny és a pihenés ideje. Az egyes szakaszokon belül annak is jelentősége van, milyen egy-egy nap beosztása. Míg a terhelés (edzés vagy verseny) előtt a szénhidrát-dús, könnyen és gyorsan felszívódó-, emészthető, alacsony zsírtartalmú ételeken van a hangsúly, illetve a megfelelő hidratáltsági állapot elérésén, addig a terhelés alatt a folyadékbevitelen, illetve szükség szerint az elektrolit- és a szénhidrátpótláson. Terhelés után cél a szénhidrátraktárak feltöltése, az optimális fehérjebevitel és megint csak a folyadékpótlás.

16252217 - a young woman holding and showing at waffle, indoor

  • Életkor

Nyilvánvalóan más feltételeknek kell megfelelni egy fejlődésben lévő fiatal szervezet étrendjének, mint egy élsportolóénak és egy senior sportolóénak, hiszen más az energia – és tápanyagszükségletük, eltérő a regenerálódási idejük. Az utánpótlás korosztálynál nagyon fontos szempont, hogy a táplálkozásnak nem csak a sportolás során leadott teljesítményt, az edzések fejlesztő hatását kell fedeznie, de a test életkorból adódó fejlődését is szolgálnia kell. Azért is kiemelt jelentőségű ennél a korosztálynál a gondosan felépített táplálkozás, mert az ekkor kialakult szokások az egész felnőttkort meghatározzák – akár élsportoló lesz valaki, akár nem. A sportdietetikus szerint az étrend-kiegészítők használatával ebben a korosztályban még óvatosan kell bánni, a cél, hogy a szükségleteket a mindennapi étkezésből nyerje a fiatal.
Senoir sportolók esetében máshol vannak a hangsúlyok, hiszen a sportdietetikusnak folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a test összetételének élettani változását, a „kopó” csontok, ízületek fokozott tápanyagigényét, a hatékonyságukat vesztő anyagcsere folyamatokat, a fellépő-kialakuló betegségeket, azok gyógyszeres kezelését.

  • Nem

Sporttáplálkozásnál nem szabad megfeledkezni a férfiak és nők eltérő energiafelhasználásáról és izomrostszerkezetéről, a hormonrendszer működéséről. Itt nem csak arról van szó, hogy más a szteroid-összetétel a két nemnél, de nők esetében a táplálkozást a menstruációs ciklushoz, fogamzásgátláshoz is igazítani kell.

  • Speciális étrendek

A sporttáplálkozásban külön terület az olyan sportolók étrendjének összeállítása, akik valamilyen élelmiszert, élelmiszercsoportot nem fogyaszthatnak – többek közt allergia, intolerancia, genetikai- illetve immunbetegség miatt. Ebben az esetben szükségszerű a megfelelő szakember bevonása és az általa felállított diagnózishoz kell alakítani az étrendet.

  • Élsportolói teljesítmény-optimalizálás

A sporttáplálkozás legfőbb célja, hogy a megfelelő, egyénre szabott tápanyag- és folyadékbevitellel maximalizálja a fizikai teljesítményt, támogassa a felkészülést, segítse a versenyre időzített csúcsteljesítmény elérését, a regenerációt.
– Éppen ezért a versenyzőknél a táplálkozási tanácsadás nem egyszeri alkalom, hanem egy folyamatos jelenlét, közös munka sportolóval, edzővel, orvossal. A táplálkozást ugyanis igazítani kell az edzésszakaszhoz, a versenyidőszakhoz, a regenerációhoz. Külön feladat nemzetközi versenyeknél a táplálkozást az országok, éghajlatok közötti különbségekhez és az időeltolódás miatt megváltozott napi ritmushoz igazítani. Mindezeket tekintetbe véve minden sportolónál kialakítható az ő teljesítményét legjobban támogató étrend – ismerteti Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa.

Forrás: Sportorvosi Központ


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X