A finom és krémes mascarpone nem csak süteményekhez, hanem főzés során is használható!
Kóstoltad mát az igazi olasz tiramisut? Ennek a finom édességnek a lényegét a mascarpone adja. Ez a krémsajt amellett, hogy nagyon finom, még egészséges is – tudd meg, miért jó, ha ezt fogyasztod!
A mascarpone egy sajt, bár csak egy lépés választja el attól, hogy vaj legyen belőle. A többi sajttól állagában különbözik, sokkal krémesebb, mint a legtöbb sajt, de hasonló állagú például a franciák kedvence, a crème fraîche.
Textúrájának köszönhetően ez a sajt rengeteg tradicionális olasz sütemény, édesség hozzávalója. Sokkal krémesebbé, gazdagabbá teszi a süteményeket, de nem csupán desszertekhez használható: levesekhez és olasz tésztaszószokhoz is gyakran használják.
Amellett, hogy finom, még egészséges is: íme néhány ok, miért egyél bátran mascarpone-t!
A többi sajthoz hasonlóan a mascarpone is tele van kalciummal, ami erősíti a fogakat és a csontokat. Ezen kívül immunerősítő cinket, sejterősítő szelént, energizáló foszfort, agy- és idegműködést fokozó magnéziumot és vérnyomáscsökkentő káliumot is bőven tartalmaz. A mascarpone vitaminban is nagyon gazdag, van benne A-, B2-, B12- és K-vitamin. Sőt, remek forrása a fehérjének is.
Csökkenti a csontritkulás esélyét
A csontritkulás egy degeneratív betegség, a csontok elvékonyodásával, erőtlenségével jár. A megelőzés legjobb módja, ha magas kalciumtartalmú étrendet folytatsz. Mivel a mascarpone sok kalciumot tartalmaz, ha desszertekhez, levesekhez, tésztákhoz adod, máris tettél magadért valamit.
Hozzájárul a szív egészségéhez
A mascarpone-ban található különböző tápanyagok, például a magnézium, a kalcium és a kálium nagyon jók a szívednek. Ezek a hasznos és elengedhetetlen tápanyagok együttesen segítenek csökkenteni a vérnyomást, ezzel csökkentve a szívinfarktus és stroke kialakulásának kockázatát.
Elősegíti az izomépítést
A mascarpone rengeteg fehérjét tartalmaz, ami elengedhetetlen az izmok számára, akár regenerációról, akár izomépítésről van szó. Ha fogyni szeretnél, a mascarpone segíthet, hiszen a sok fehérje fokozza az agyagcserét és segíti a súlyvesztést.