Főoldal > DIÉTA > 6 tévhit a görög joghurtról

6 tévhit a görög joghurtról

diétaegészségfehérjegasztrogörög joghurtjoghurtprobiotikum
0

Írta:

Amikor meghallod azt a szót, hogy görög joghurt, mi jut az eszedbe? Magas fehérjetartalmú? Diétás? Szuperegészséges? Sajnos ezek a jelzők nem mindegyik termékre igazak.

A különböző gyártók, különböző receptek szerint készítik el kedvencedet, ami azt jelenti, hogy a fehérje- és cukortartalma, illetve a hozzáadott összetevők termékenként jelentősen eltérnek. Összeszedtünk 6 mítoszt a görög joghurtról, hogy tudd, valójában mit is vásárolsz.

1. tévhit: a görög joghurt receptje szabályozott

A görög joghurt hagyományosan úgy készül, hogy átszűrik a joghurtot, eltávolítva a savót (az a lé, amely a tej alvadása után megmarad). Az eredmény egy sűrű állagú joghurt lesz, amely a hagyományos joghurthoz viszonyítva kevesebb cukrot és szénhidrátot, viszont több fehérjét tartalmaz. Az azonban nincs szabályozva, hogy a boltok polcaira kerülő termékek nevezhetők-e görög joghurtnak vagy nem. Csak a hagyományos joghurtra van minőségi előírás. Ezért lehetséges az, hogy a gyártók további összetevőket adhatnak hozzá, vagy akár meg is változtathatják a gyártási folyamatot, és mégis feltűntethetik termékeiken a „görög” feliratot.

2. tévhit: mindegyik magas fehérjetartalmú

A legtöbb görög joghurtban kétszer annyi a fehérje, mint a hagyományosban, de ez nem azt jelenti, hogy minden márkatermék ugyanannyit tartalmaz. Hogy miért? Mindez a különböző gyártási folyamatnak köszönhető. Míg egyes 150 ml-es dobozokban 10 grammnyi fehérje rejlik, addig más 175 ml-es kiszerelésű termékben 18 g fehérje van, ez pedig majdnem 50%-kal több proteint jelent, a kis csomagolásbeli eltérés ellenére is.

3. tévhit: minden görög joghurt ugyanúgy készül

A görög joghurt kellemesen sűrű és magas fehérjetartalmú a szűrési folyamatnak köszönhetően. Azonban néhány gyártó kihagyja ezt a folyamatot, amelyet más, sűrítő összetevőkkel pótol, mint a módosított kukoricakeményítő, a karragén vagy a guar-gumi, hasonlóan a fehérjefokozókhoz, mint a tejfehérje vagy a tejsavó koncentrátum, hogy utánozza az eredeti recept gazdag textúráját és fehérjetartalmát. A pótlásra használt összetevők többsége nem káros az egészségre, de az így elkészült termék valójában már nem görög joghurt. Ha figyelmesen elolvasod az összetevőket, könnyű elkerülni azokat a termékeket, amelyek kukoricakeményítőből vagy fehérje koncentrátumból készültek.

yogurt2.jpg ()

4. tévhit: a görög joghurt vegetáriánus étel

Ez sem mindegyik termékre igaz! Sok gyártó a kívánt állag érdekében zselatint ad a joghurtjához.  A zselatint pedig az állatok kötőszövetéből feldolgozott kollagénből nyerik. Ez természetesen nem probléma azok számára, akik fogyasztanak húst, de gondot okozhat a lakto-vegetáriánusoknak, akik az állati eredetű táplálékokból csak sajtot, tejet és joghurtot fogyasztanak. Az ízesített joghurtokba pedig gyakran raknak kármint, az epres joghurtok így kapnak rózsaszín árnyalatot. A kármin az élelmiszeradalékok közül az egyetlen állati eredetű színezék, bogárból nyerik ki. A joghurtgyártók gyakran használják, amikor azt akarják, hogy gyümölcsösebbnek tűnjön a termékük, mint amilyen valójában. Ha el akarod kerülni ezeket, könnyen megteheted, hiszen a zselatin és a kármin is fel van tűntetve az összetevőknél a dobozon.

5. tévhit: az ízesített görög joghurt is egészséges

Az üzletek polcain mindig a natúr görög joghurtot keresd! Ha szeretnéd kicsit ízesíteni, édesíteni, rakj bele aprított gyümölcsöt és/vagy pár csepp mézet. Ez sokkal egészségtudatosabb választás, mint az ízesített bolti változat, amely töménytelen (15-25 grammot dobozonként) cukrot tartalmaz. Óvakodj az álcázott cukortól is, mint a szőlőlé koncentrátum vagy a nádcukor sűrítmény. Ha mégis ragaszkodsz a megszokott ízesített görög joghurtodhoz, keresd azokat a termékeket, amelyeknek az első három összetevője a tej, az élő joghurtkultúra és a gyümölcs, a cukor pedig szinte a lista legvégén szerepel.

6. tévhit: a fagyasztott görög joghurt ugyanolyan, mint a normál görög joghurt

Bármilyen evidens is lenne, a fagyasztott görög joghurt nem egyenlő a normál görög joghurttal, amelyet fagyasztóba tesznek. Bár ugyanannyi kalóriát és zsírt tartalmaz, a fagyasztott változatban több a cukor (átlagban 12 g helyett 17 g) és jóval kevesebb a fehérje (csupán 6 g van benne a megszokott 18 g helyett). A fagyasztott görög joghurt desszert, és nem reggeli vagy vacsora.

 


További cikkeink a témában

diétaéhség

6 étel, amitől csak éhesebb leszel

Írta:
0

Jobb esetben csak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk, ám ekkor sem mindegy, hogy mennyire telítő ételt választunk. Vannak olyan táplálékok, amelyekből pár falat is elég ahhoz, hogy tele legyünk, míg más étkezések után egy órával később már korog a gyomrunk.

Kövess Facebook-on!
X