Főoldal > DIÉTA > 6 tévhit a görög joghurtról

6 tévhit a görög joghurtról

diétaegészségfehérjegasztrogörög joghurtjoghurtprobiotikum
0

Írta:

Amikor meghallod azt a szót, hogy görög joghurt, mi jut az eszedbe? Magas fehérjetartalmú? Diétás? Szuperegészséges? Sajnos ezek a jelzők nem mindegyik termékre igazak.

A különböző gyártók, különböző receptek szerint készítik el kedvencedet, ami azt jelenti, hogy a fehérje- és cukortartalma, illetve a hozzáadott összetevők termékenként jelentősen eltérnek. Összeszedtünk 6 mítoszt a görög joghurtról, hogy tudd, valójában mit is vásárolsz.

1. tévhit: a görög joghurt receptje szabályozott

A görög joghurt hagyományosan úgy készül, hogy átszűrik a joghurtot, eltávolítva a savót (az a lé, amely a tej alvadása után megmarad). Az eredmény egy sűrű állagú joghurt lesz, amely a hagyományos joghurthoz viszonyítva kevesebb cukrot és szénhidrátot, viszont több fehérjét tartalmaz. Az azonban nincs szabályozva, hogy a boltok polcaira kerülő termékek nevezhetők-e görög joghurtnak vagy nem. Csak a hagyományos joghurtra van minőségi előírás. Ezért lehetséges az, hogy a gyártók további összetevőket adhatnak hozzá, vagy akár meg is változtathatják a gyártási folyamatot, és mégis feltűntethetik termékeiken a „görög” feliratot.

2. tévhit: mindegyik magas fehérjetartalmú

A legtöbb görög joghurtban kétszer annyi a fehérje, mint a hagyományosban, de ez nem azt jelenti, hogy minden márkatermék ugyanannyit tartalmaz. Hogy miért? Mindez a különböző gyártási folyamatnak köszönhető. Míg egyes 150 ml-es dobozokban 10 grammnyi fehérje rejlik, addig más 175 ml-es kiszerelésű termékben 18 g fehérje van, ez pedig majdnem 50%-kal több proteint jelent, a kis csomagolásbeli eltérés ellenére is.

3. tévhit: minden görög joghurt ugyanúgy készül

A görög joghurt kellemesen sűrű és magas fehérjetartalmú a szűrési folyamatnak köszönhetően. Azonban néhány gyártó kihagyja ezt a folyamatot, amelyet más, sűrítő összetevőkkel pótol, mint a módosított kukoricakeményítő, a karragén vagy a guar-gumi, hasonlóan a fehérjefokozókhoz, mint a tejfehérje vagy a tejsavó koncentrátum, hogy utánozza az eredeti recept gazdag textúráját és fehérjetartalmát. A pótlásra használt összetevők többsége nem káros az egészségre, de az így elkészült termék valójában már nem görög joghurt. Ha figyelmesen elolvasod az összetevőket, könnyű elkerülni azokat a termékeket, amelyek kukoricakeményítőből vagy fehérje koncentrátumból készültek.

yogurt2.jpg ()

4. tévhit: a görög joghurt vegetáriánus étel

Ez sem mindegyik termékre igaz! Sok gyártó a kívánt állag érdekében zselatint ad a joghurtjához.  A zselatint pedig az állatok kötőszövetéből feldolgozott kollagénből nyerik. Ez természetesen nem probléma azok számára, akik fogyasztanak húst, de gondot okozhat a lakto-vegetáriánusoknak, akik az állati eredetű táplálékokból csak sajtot, tejet és joghurtot fogyasztanak. Az ízesített joghurtokba pedig gyakran raknak kármint, az epres joghurtok így kapnak rózsaszín árnyalatot. A kármin az élelmiszeradalékok közül az egyetlen állati eredetű színezék, bogárból nyerik ki. A joghurtgyártók gyakran használják, amikor azt akarják, hogy gyümölcsösebbnek tűnjön a termékük, mint amilyen valójában. Ha el akarod kerülni ezeket, könnyen megteheted, hiszen a zselatin és a kármin is fel van tűntetve az összetevőknél a dobozon.

5. tévhit: az ízesített görög joghurt is egészséges

Az üzletek polcain mindig a natúr görög joghurtot keresd! Ha szeretnéd kicsit ízesíteni, édesíteni, rakj bele aprított gyümölcsöt és/vagy pár csepp mézet. Ez sokkal egészségtudatosabb választás, mint az ízesített bolti változat, amely töménytelen (15-25 grammot dobozonként) cukrot tartalmaz. Óvakodj az álcázott cukortól is, mint a szőlőlé koncentrátum vagy a nádcukor sűrítmény. Ha mégis ragaszkodsz a megszokott ízesített görög joghurtodhoz, keresd azokat a termékeket, amelyeknek az első három összetevője a tej, az élő joghurtkultúra és a gyümölcs, a cukor pedig szinte a lista legvégén szerepel.

6. tévhit: a fagyasztott görög joghurt ugyanolyan, mint a normál görög joghurt

Bármilyen evidens is lenne, a fagyasztott görög joghurt nem egyenlő a normál görög joghurttal, amelyet fagyasztóba tesznek. Bár ugyanannyi kalóriát és zsírt tartalmaz, a fagyasztott változatban több a cukor (átlagban 12 g helyett 17 g) és jóval kevesebb a fehérje (csupán 6 g van benne a megszokott 18 g helyett). A fagyasztott görög joghurt desszert, és nem reggeli vagy vacsora.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X