Főoldal > DIÉTA > 7 étel, amiről sose gondoltad, hogy glutént tartalmaz

7 étel, amiről sose gondoltad, hogy glutént tartalmaz

allergiacöliákiadiétaételétkezésgluténgluténérzékenygluténérzékenységtermékvásárlás
0

Írta:

Ha gluténérzékeny vagy, a gabonafélék mellett kerüld a felvágottakat és a szójaszószt is!

Gluténérzékenység diagnózisa után értelemszerűen kerülni kell a különböző gabonafélék fogyasztását, mint a búza, a rozs, az árpa és a zab, azonban nem árt tudni, hogy a glutén a legváratlanabb élelmiszerekben is felbukkanhat. Gyakran kerül kereskedelmi forgalomba húskészítmények, húshelyettesítők és tejtermékek összetevőjeként. Leggyakrabban búza alapú töltőanyagként teszik bele a különböző ételekbe, amely az összetevők listáját alaposan átböngészve is, szinte lehetetlenné teszi, hogy kiszúrjuk, az adott termék bizony korántsem gluténmentes. A burgonyakeményítő, a hidrolizált növényi fehérje, a módosított étkezési keményítő vagy a szezonális keverék megnevezések mind arra utalnak, hogy az adott étel bizony glutént tartalmaz. Ha nehezen boldogulsz ezek kiszűrésével, keresd a gluténmentes feliratú termékeket. A gluténmentes kifejezés ugyanis csak abban az esetben tüntethető fel, ha az adott élelmiszer legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Az alábbi élelmiszereket viszont mindenképp kerüld, ha gluténérzékeny vagy.

Rágógumi és csokoládé

A rágógumik, csokoládék és cukorkák többsége azért tartalmaz glutént, hogy sűrítse a terméket, illetve megakadályozza, hogy az hozzáragadjon a csomagolásához. Nézd meg alaposan a terméket, mert kedvenc táblás csokid és rágógumid nem kevés glutént rejt.

Chips

A krumpli önmagában kitűnően beilleszthető a gluténmentes étrendbe, de az olyan ízesített chipsek, mint a tejszínes és a BBQ-s, már nem fogyaszthatók biztonsággal, a bennük található burgonyakeményítő miatt. Ha bizonytalan vagy, vásárold kizárólag a gluténmentes felirattal árusított ropogtatnivalókat.

Felvágottak

Gluténérzékenyként alaposan tanulmányozd át a különböző felvágottak címkéjét is. Többségük azért tartalmaz glutént, mert viszonylag kevés a hústartalma, így szójával vagy búzával dúsítják. Különösen az ízesített termékek tartalmaznak sok glutént.

Húshelyettesítők

Vega vagy? Azt hiszed, evvel elkerülted a különböző húskészítményekben rejtőző glutént? Sajnos az olyan húshelyettesítők, mint a szejtán vagy a vegaburger is rengeteg glutént tartalmaz. A tofu és a tempeh valamivel biztonságosabb választás, ha nem tartalmaz töltőanyagot.

Szójaszósz

Kedvenc ázsiai ízesítőnkről is jó tudni, hogy gabonafélét tartalmaz. Helyettesítsd tamari szósszal, amely hasonlóan finom, keleties ízhatást nyújt, viszont nem tartalmaz búzát. Ideális wokban elkészítendő ételekhez, húshoz és zöldségekhez is.

13927529 - display of fresh homemade vegetables and fruits

Savanyúságok

Azt gondolod, hogy a savanyúságok biztosan gluténmentesek? Ha a malátaecetet ott találod az összetevők között, hagyd inkább a polcon az üveget. A maláta ugyanis árpából származik. Válaszd a fehérecettel készített termékeket, mert ezek gluténmentesek.

Mustár

A savanyúságokhoz hasonlóan, kedvenc sárga ízesítőnk is tartalmaz malátaecetet. Természetesen ez nem minden gyártó termékére igaz, így, ha gluténérzékeny vagy, a mustároknál is alaposan tanulmányozd vásárlás előtt az összetevőket.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X