Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél mogyoróvajat

Ezért egyél mogyoróvajat

antioxidánsdiétaegészségfogyásmogyorómogyoróvajolajos mag
0

Írta:

Egészséges, eltelít és a dietetikusok legjobb barátja. Mi az? A mogyoróvaj, amely hazánkban is egyre népszerűbb élelmiszer. Ha még nem próbáltad ki, mindenképp szerezz be egy üveggel! El is mondjuk, miért érdemes.

A mogyoróvajas-lekváros szendvics az angolszász gyerekek uzsonnás dobozában leggyakrabban előforduló étel. A szüleik minden bizonnyal tudnak valamit, hiszen ennek a finomságnak rengeteg pozitív hatása van az egészségre.

Segít a fogyásban

Kicsit ellentmondásosnak tűnhet diétás ételnek nevezni a mogyoróvajat, amikor adagonként 180-210 kalóriát tartalmaz. De irigylésre méltó a rost (2 g/adag) és a fehérje (8 g/adag) kombinációja, amelynek köszönhetően eltelíti a gyomrot, így sokkal később éhezel meg újra. Így összességében kevesebbet fogsz enni.

Tápanyagokban gazdag

Egy adag mogyoróvaj 3 mg E-vitamint tartalmaz, amely erős antioxidáns. Emellett van benne még 49 mg csontépítő magnézium, 208 mg izomkímélő kálium és 0,17 mg immunitást fokozó B6-vitamin. A kutatások szerint a földimogyoró fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek, a cukorbetegség és más krónikus egészségi bajok kockázatát.

Dúskál a jó zsírokban

Tele van egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokkal. Egy nemrég készült tanulmány szerint azok az inzulinrezisztens felnőttek, akik egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag étrendet tartottak, sokkal kevesebb hasi zsírral rendelkeztek, mint akik több szénhidrátot vagy telített zsírokat fogyasztottak.

48480210 - peanut butter sandwich on plate

WellnessCafé tipp: Ha inkább alacsonyabb zsírtartalmú mogyoróvajat vásárolnál, mert a derékvonaladnak akarsz kedvezni, inkább óvd meg a bankszámládat! A kalóriák száma ugyanaz, vagy még egy kicsit magasabb is lehet, köszönhetően az extra hozzávalóknak, amelyekre azért van szükség, hogy pótolják a hiányzó zsírt. Ide tartozik a több cukor is.

Hogyan vásárold a legjobb fajtát?

A legtöbb márka mogyoróvajának zsír- és kalóriatartalma hasonló, ezért főként a további összetevőket kell figyelembe venned, hogy igazán egészségeset választhass.

Nátrium: a mennyisége 40 mg és 250 mg között lehet 2 evőkanálnyi adagonként. (Az organikus verziók általában kevesebbet tartalmaznak.) Figyelj oda, mert a magasabb nátriumtartalom elnyomja a földimogyoró ízét.

Cukor: a természetességre törekvő márkák 1-2 grammot tartalmaznak, ennek körülbelül a dupláját a többi, kereskedelmi forgalomban kapható, kommerszebb termék. A cukortartalom itt nem is annyira egészségügyi kérdés, mint az íz és a felhasználás szempontja. Ha sós ételt készítesz belőle, mint a satay mártás, vagy édes összetevővel használod fel, mint a lekvár vagy a méz, válaszd inkább a cukrozatlan fajtát, így megspórolsz néhány plusz kalóriát.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X