Főoldal > DIÉTA > A chia mag fogyasztásának 5 előnye

A chia mag fogyasztásának 5 előnye

chia magdiétaegészségemésztésfehérjefogyáskalóriaomega-3rosttápanyagzsírégetés
0

Írta:

A fogyás szuperétele segít megfékezni az étvágyat, és feltankolja a szervezetet fontos tápanyagokkal. Lássuk, milyen előnyei vannak még!

Az apró, lapos, ovális kis chia magvak nagyon népszerűek a fogyni vágyók körében, mivel képesek megszüntetni az éhséget és növelni az energiát. 100 gramm 486 kalória, amelyet a benne lévő sok omega-3 zsírsavnak köszönhet.

Rengeteg rostot tartalmaz, a rostfogyasztás pedig elengedhetetlen a súlycsökkentéshez. Egy 2015-ös tanulmány szerint, akik naponta 30 gramm chia magot fogyasztanak, nem csak könnyebben fogynak, hanem csökken a vérnyomásuk, és a vércukorszintjük is stabilabbá válik, mintha más, bonyolultabb étrendre váltottak volna. Ismerkedjünk meg minden előnyével!

1. Csökkenti az étvágyat

A rostok képesek nagy mennyiségű vizet felszívni, ezért jobban kitöltik a gyomrot, így hosszabb ideig érezzük telítve magunkat, és lassabban emésztünk. A chia magok, ha valamilyen folyadékba kerülnek, akár 10-12-szeresét is felveszik a saját tömegüknek. Egy 2009-es kutatás rámutatott, hogy gélszerű masszát hoznak létre, amely kellemes komfortérzetet biztosít a gyomrunk számára. Ráadásul felszabadul az acetát nevű vegyület is, amely azt jelzi az agyunknak, hogy abbahagyhatjuk az evést.

2. Fehérjében gazdag

A chia magnak 19% a fehérjetartalma, amely magasabb, mint a gabonafélék és az álgabonák többségének. Korábbi kutatások azt igazolják, hogy a fehérjefogyasztás növekedése jelentős súlycsökkenéshez vezethet, ha a teljes kalóriafogyasztás 15-30%-a fehérje.

35178204 - chia seed parfait made with pomegranate, oats and almonds with extreme shallow depth of field.

3. Stabilizálja a vércukorszintet

Ha magas cukor- vagy zsírtartalmú ételeket fogyasztunk, a vércukorszintünk ingadozni fog. Ez okozhatja a súlygyarapodást és akár a diabéteszt is. Egy 2007-es tanulmányban megállapították, hogy a 20, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő alanynak jelentősen javultak az egészségügyi értékei, amikor 12 héten át napi 37 gramm chia magot fogyasztottak. Csökkent a vérnyomásuk, a C-reaktív fehérjeszintjük – amely a gyulladásokat jelzi – 40%-kal, a von Willebrand-faktoruk pedig 20%-kal esett le.

4. Véget vet a székrekedésnek

A székrekedés is befolyásolhatja a fogyást, ezért fontos, hogy az emésztőrendszerünk rendben működjön. A chia magok oldhatalan és oldható rostokból állnak. Az oldhatók szívják magukba a vizet, ennek köszönhetően lesz lazább a székletünk, és az ürülékanyag is könnyebben áthalad a beleinken. Az oldhatatlan rost nem igazán vesz fel folyadékot, és meglehetősen emésztetlen marad, amelynek köszönhetően kissé felgyorsítja a metabolizmust. A kettő kombinációja miatt a chia magok fogyasztása ideális a székrekedés megszüntetésére.

5. Tökéletes edzőtárs

Magas fehérjetartalma miatt ajánlott edzés előtt és után is fogyasztani. A chia magok néhány órával az intenzív edzés előtt feltankolnak üzemanyaggal, miközben segítenek a zsírégetésben. Tartós mozgás, például túrázás vagy sífutás közben is hasznos, mert fenntartja a magasabb energiaszintet. Ezenkívül olyan aminosavakat is tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik a szervezet számára, hogy jól hasznosítsa a fehérjét, ami megkönnyíti a fogyást.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X