Főoldal > DIÉTA > Melyik fehérjeport érdemes fogyasztani?

Melyik fehérjeport érdemes fogyasztani?

diétaétrendkiegészítőfehérjefehérjeportáplálékkiegészítő
0

Írta:

Nem egyszerű feladat választani a fehérjeporok széles kínálatából.

Tejsavó-, kazein-, szója-, borsó-, rizs-, vagy kender fehérje? Vajon melyik a jobb? Ráadásul az egyes fehérjék még abban is eltérnek, hogy tartalmaznak-e cukrot vagy cukormentesek, esetleg mesterséges édesítőszerekkel és -ízfokozókkal vannak teletömve. Kaphatunk olyat is, amely kizárólag fűvel etetett marhák tejéből készül, vagy épp GMO-mentes szójából. Minél tovább böngésszük a csomagolásokon található leírásokat, annál lehetetlenebb küldetésnek tűnik, hogy kiválasszuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Hogy érdemes fehérjét választani?

Az, hogy melyik a legjobb választás számunkra, jelentősen függ étrendi szokásainktól, például, hogy fogyasztunk-e állati eredetű fehérjét, vagy kizárólag növényit. A másik fontos szempont, hogy milyen céllal szeretnénk megnövelni fehérjebevitelünket. Az egyes fehérjék más-más felszívódással rendelkeznek, így az sem mindegy, a nap mely szakaszában fogyasztjuk. Alapigazságként elmondható, minél kevesebb összetevőt tartalmaz egy termék, annál tisztább. A különböző ízesítések igen csábítónak tűnnek, de a minőségi termékek általában ízesítetlenek vagy vaníliásak.

Szerencsére a különböző fehérjék összehasonlíthatóságának megkönnyítésére, a WHO létrehozta az úgynevezett PDCAAS mutatót, amelynek értéke 0 és 1 között mozog. Ha az adott fehérje nem tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, vagy szervezetünk nem képes megemészteni azt, akkor a PDCAAS értéke 0 lesz. Ha tartalmazza az összes esszenciális aminosavat és emészthetősége kiváló, akkor pedig 1-es értéket kap. Leegyszerűsítve tehát, minél közelebb van a mutató az 1-hez, annál jobb az adott termék. Az ideális fehérje értéke 1,0. További segítségként, most bemutatjuk a leggyakoribb fehérjéket és azok tulajdonságait.

35100390 - food high in protein on table, close-up

Tejsavó fehérje

Az állati eredetű tejsavó fehérjét a legjobb fehérjeforrásként tartják számon. Komplett fehérjének is nevezik, mivel az összes 9 nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza, amelyet szervezetünk nem képes önmaga előállítani. További előnye, hogy a többi fehérjével összehasonlítva, sokkal gyorsabban kerül be a véráramba.

Fogyasztása: ha az izmosodás a célunk, nem is találhatnánk nála jobbat. Adagunkat edzés után lehetőleg egy órán belül fogyasszuk el. A legjobb, ha tejsavó izolátumot vagy -hidrolizátumot választunk, ezek ugyanis kiemelten magas fehérjetartalommal büszkélkedhetnek, ugyanakkor kevesebb szénhidrát, zsír és laktóz található meg bennük. Ha igazán tiszta termékre vágyunk, keressük az organikus, fűvel etetett marhák tejéből készült koncentrátumot, amely nem rejt hormonokat és rovarirtószereket.

PDCAAS értéke: 1,0

Kazein fehérje

A kazein is állati eredetű fehérje, de lassabban szívódik fel, mint a tejsavó, így nem olyan hatékony izomépítés szempontjából. Nagy előnye azonban, hogy kiválóan telít, így remek hozzávaló lehet akár a smoothie-ba, akár a reggeli zabkásába.

Fogyasztása: ha valamilyen étel fehérjetartalmát szeretnénk megnövelni, vagy lefekvés előtt fogyasztható proteinturmixot keresünk, a kazein a legjobb választás. Érdemes tudni, hogy micelláris kazein a leglassabban felszívódó kazein. Ahogy a tejsavónál, a kazein fehérjénél is keressük az organikus, növekedési hormonoktól mentes termékeket.

PDCAAS értéke: 1,0

Tojásfehérje por

A tojásfehérje por nem más, mint a tojás fehérjéjének szárított változata, amelyből port készítenek. Azért érdemes ismernünk és fogyasztanunk, mert lassabban emésztődik, mint a tejsavó, de gyorsabban, mint a kazein. Bár az izmok fehérjeszintézisének szempontjából nem olyan jó, mint másik két társa, mégis megfelelő választás lehet akár edzés után, akár egyes ételek fehérjetartalmának növelésére.

Fogyasztása: ha allergiásak vagyunk rá, vagy Paleo diétánk miatt nem ehetünk tejtermékeket, de jó minőségű, komplex fehérjére vágyunk, a tojásfehérje por garantáltan nagy kedvencünkké válhat.

PDCAAS értéke: 1,0

Szójafehérje

A szójafehérje őrölt szójababból készül. A tojásfehérjéhez hasonlóan közepes felszívódással rendelkezik. Nagy mennyiségben tartalmaz glutamint és arginint, amelyek erősítik az immunrendszert, gondoskodnak a megfelelő emésztésről és az agyi funkciók működéséről.

Fogyasztása: mivel komplex fehérjéről van szó, a legjobb választás, ha növényi fehérjét keresünk az izomépítéshez. Az izolátumban több fehérje található, mint a koncentrátumban, de több izoflavon is, amely fogyasztása egyes kutatások szerint egészségügyi kockázatot rejt.

PDCAAS értéke: 1,0

60831007 - whey protein taste vanilla and chocolate, dumbbell back to start training

Borsófehérje

A borsófehérje nagy előnye, hogy könnyen és olcsón előállítható sárgaborsóból. A legjobban emészthető növényi protein, érzékeny gyomorral is bátran fogyaszthatjuk. Azonban sajnos nem komplex fehérje, így, ha a maximális hatásra törekszünk, érdemes kiegészíteni más növényi fehérjékkel.

Fogyasztása: ha bármilyen okból kerüljük az állati fehérjét, de nincs bizodalmunk a szójához, akkor célszerű voksunkat a borsófehérje mellé tenni. Emésztési problémák esetén is jó megoldás lehet fehérjebevitelünk növelésére. Minőség szempontjából az izolátum a legjobb választás.

PDCAAS értéke: 0,69

Kender fehérje

A kender fehérjepor a magas tápanyaggal rendelkező kendermagból készül, azonban izmosodás céljából sajnos nem a legtökéletesebb. Fehérjetartalma ugyanis alacsony, adagonként 10-15 g fehérje található benne, fajtától függően, míg a tejsavóban 25 g, a szójában 22 g rejlik. Rost- és Omega-3 tartalma azonban mindezért kicsit kárpótolhat minket.

Fogyasztása: leginkább általános tápanyagbevitel emelésére ajánlott. Fehérjetartalom szempontjából önmagában nem a legjobb választás, ezért érdemes borsó- vagy rizsfehérjével kombinálni. Jó tudni, hogy koncentrátuma picit több fehérjét, viszont kevesebb egyéb tápanyagot tartalmaz.

PDCAAS értéke: 0,46


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X