Főoldal > DIÉTA > A gyorsan felszívódó szénhidrátok negatív hatásai

A gyorsan felszívódó szénhidrátok negatív hatásai

egészséges alternatívafinomított szénhidráthelyettesítkenyérpéksüteményrossz szénhidrátszénhidrát
0

Írta:

A kenyér, péksütemények, tészták a magyar konyha szerves részei, legtöbben elképzelni sem tudják nélkülük az étkezéseiket. A rossz hír az, hogy ezek a gyorsan felszívódó szénhidrátok rendkívül károsak, azonban az összes élelmiszernek létezik egészséges alternatívája is.

Cukorbetegséget okozhatnak

Aki nem hajlandó étrendje megreformálására, a fehér liszt és cukor pedig étkezései állandó részét képezi, hosszú távon akár a cukorbetegség kialakulását is kockáztatja. A finomított szénhidrátok ugyanis éppen azért okoznak gyors jóllakottság-érzethez, mert megemelik a vércukorszintet, ami aztán ugyanolyan gyorsasággal le is zuhan. A kiugró értékek nem csak hangulatingadozáshoz, de inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez is vezethetnek.

Állandó éhségérzetet generálnak

A kenyerek, tésztafélék, különböző süteményfélék elfogyasztását követő vércukorszint-ingadozás nem csak egészségtelen, de órákig tartó telítettség-érzetet sem garantál. Sőt, nemhogy nem laktatnak, de rövid idő elteltével farkaséhséget okoznak. Ez pedig ördögi kör, hiszen aki előszeretettel fogyaszt lisztes, cukros ételeket, az éhségét is azokkal próbálja csillapítani újra és újra.

43275219 - flour baking background with raw egg, rolling pin, wheat ear and rustic bake pan. top view

Hizlalnak

Az állandó éhségérzet természetesen összefüggésben a súlygyarapodással. Mivel a szervezet ezekből az élelmiszerekből csak igen kevés tápanyagot tud hasznosítani, így nagy részét zsírként raktározza el. Ezt csak úgy lehet megelőzni, ha fehérjében, zöldségekben, gyümölcsökben, rostokban és egészséges gabonákban (amelyek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak) gazdag étrendet követünk.

Problémás bőrhöz vezethetnek

A finomított szénhidrátok fontos tápanyagok hiányában nem csak belülről, de kívülről is mérgezik a szervezetet. A fehér lisztes, cukros ételek fokozzák bizonyos férfihormonok termelődését. Ez egyenetlen, fakó, ráncos, de legfőképpen aknés, gyulladt, pattanásos arcbőrhöz vezethet, de nagyon gyakran dekoltázsunkon, vállunkon, akár hátunkon is lenyomatot hagyhat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X