Sokak számára még mindig ismeretlen, pedig ez Andokból származó gabonanövény tényleg csodákat tesz az egészséggel! Most több okot is mondunk, amiért rendszeresen is érdemes fogyasztanod.
Tele van fehérjével
A fehérje nemcsak a csontoknak és az izmoknak tesz jót, hanem a gyomornak is: pusztítja a kártékony baktériumokat és növeli a jótékony bacik ellenállását, ráadásul – a rosthoz hasonlóan – sokáig el is telít minket. Külön jó hír, hogy a quinoa teljes értékű proteinforrás, tehát mind a 9 nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza, melyre a szervezetünknek szüksége van.
… és más értékes tápanyagokkal
Egy kis csészényi quinoa 5 gramm rostot tartalmaz, ami igencsak ritka a gabonanövényeknél – de nem csak ez benne a szuper, hiszen cukor és zsír is csak elenyésző mennyiségben található meg benne. A napi ajánlott rostmennyiség egyébként 25-28 gramm, ezért (a rizshez hasonlóan) bátran alkalmazd köreteknél és salátáknál is – főleg, ha fogyókúrázol.
Segít a fogyásban
Az előző pontokban már kifejtettük, hogy a magas rost-és fehérjemennyisége miatt mennyire kitűnő táplálék a fogyózók számára, arról azonban még nem esett szó, hogy a tudósok szerint akár hetekkel hamarabb elérheted az álomsúlyodat, ha naponta eszel egy fél csészényi quinoa-t. Ez aztán nem semmi!
Gluténmentes
Egyre többen küzdenek gyomor- és emésztési problémákkal és gluténérzékenységgel, a quinoa azonban – a kukoricához hasonlóan – gluténmentes, ezért bátran fogyaszthatod, ha intoleranciád van.
Sok benne az antioxidáns, vitamin és ásványi anyag
Nem hiába tartják az egyik legtáplálóbb gabonafélének: többek között magnéziumban, káliumban, kalciumban, vasban, cinkben, valamint B-, C- és E-vitaminban is bővelkedik a quinoa.
Wellness-tipp: Főzés előtt áztasd be egy kis vízben – így még több természetes tápanyagot fog megőrizni a quinoa.
Stabilizálja a vércukorszintet
Ha te is küzdöttél már vércukor-gondokkal, van egy jó hírünk: a quinoa nagyon alacsony glikémiás-indexszel rendelkezik (azaz lassan szívódik fel, így nem emeli hirtelen a vércukorszintet), rendszeres fogyasztás esetén pedig segíthet a szív- és érrendszeri problémák, valamint a diabétesz súlyosságának enyhítésében.
Fotó: 123RF