A gránátalma már az ókorban is népszerű gyümölcs volt, nem véletlenül tartották az isteni hatalom földi jelképének. Mivel szolgált rá erre az előkelő címre? Elmondjuk!
A gránátalma magas antioxidánstartalmának köszönhetően hatékony a szabad gyökök ellen, és lassítja az öregedés folyamatát. Emellett igazi vitaminbomba: található benne B1- és B3-vitamin, C-vitamin, kalcium, foszfor és ellagsav is. Flavonoidtartalma – melynek a színét is köszönheti – ugyancsak magas. De ha ez nem lenne elég, hoztunk még 5 nyomós érvet, miért kell beépíteni az étrendbe a gránátalmát!
1. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is kiváló
A gránátalma rendszeres fogyasztása csökkenti a szívroham és a stroke esélyét, és tökéletes állapotban tartja az ereket. Kordában tartja a szervezet koleszterinszintjét is.
2. Kiegyensúlyozottá tesz
Ha gyakran vannak hangulatingadozásaid, ideges és ingerült, a gránátalma ebben is segíthet. Magas E-, C-vitamin-, szelén- és béta-karotin-tartalmával még a menstruáció környéki hangulatváltozásokon is segít.
3. Sejtmegújító hatású
Amellett, hogy természetes gyulladáscsökkentő, a gránátalma magas esszenciális zsírsav tartalmának köszönhetően, elősegíti a sejtek regenerálódását.
Tudtad? A gránátalma gyulladáscsökkentő hatású, így fogyasztása enyhíthet a kellemetlen ízületi fájdalmakon is.
4. A rák megelőzője
Számos tudományos kutatás állítja, hogy a gránátalmában olyan hatóanyagok találhatók, amik segíthetnek a rákos sejtek gyógyulásában. Így elképzelhető, hogy a mell- és a bőrrák megelőzésében egyre nagyobb szerepet kap majd a gránátalma, valamint a belőle készült készítmények.
5. Felveszi a harcot a fertőzések ellen
A gyümölcs fogyasztásával megakadályozhatjuk a káros gombák szaporodását a szervezetben, így például kiváló ellenszere lehet a bélrendszeri Candida-fertőzésnek.
Tudtad? A férfiaknak is érdemes gránátalmát fogyasztaniuk, hiszen a gránátalma segíthet az erekciós problémákon, a vérkeringés javításával.
Csempészd be az étrendedbe: gránátalmás kuszkusz
Hozzávalók:
- 5 ek. kuszkusz
- fahéj
- pár szem, kisebb marék mazsola
- 1 gránátalma
- 2 ek. kókuszreszelék
- méz
Elkészítés:
A kuszkuszhoz adjunk egy csipet sót, félbevágott mazsolákat, majd a forrásban lévő vízzel öntsük fel annyira, hogy egy ujjnyira ellepje. Fedjük le 8 percre, majd keverjük át. Adjuk hozzá a gránátalma magjait, ízlés szerinti fahéjat, a kókuszreszeléket, és a mézet. Keverjük át az egészet, és máris fogyaszthatjuk.
Fotó: 123RF