Főoldal > DIÉTA > Segít a fogyásban az ajurvédikus diéta

Segít a fogyásban az ajurvédikus diéta

ájurvédaajurvédikus diétaajurvédikus étrenddiétaenergia
0

Írta:

Te hallottál már az ajurvédikus diétáról? Ha még nem, most elmondjuk neked, mi is ez, és hogy segít a fogyásban!

Az ajurvédikus étrend nem új keletű dolog, valójában már évezredek óta létezik ez, az ajurvédikus orvosláson alapuló diéta. A lényege a test különböző energiáinak a kiegyensúlyozása, a jobb szinergia elérése érdekében, és hogy a test és az elme is egészséges lehessen.

A testtípus számít

Az, hogy milyen a testtípusod, meghatározza, hogy mit kell fogyasztanod. Az ajurvéda szerint öt elem alkotja az univerzumot: vayu (levegő), jala (víz), akash (űr), teja (tűz) és prithvi (föld). Ezek az elemek három különálló dhasát, azaz testtípust alkotnak, amelyek a testben keringő energiához kapcsolódnak: ugyan mindenki fenntartja mind a három dhasa tulajdonságait, jellemzően csak az egyik a domináns ezek közül. A három típus a következő:

–     Vata (űr és levegő): ez kontrollálja az alapvető testi funkciókat, irányítja az elmét, a légzést, a véráramlást és az emésztést. Az ilyen típusú emberek általában vékonyak és energikusak. Ha nincsenek egyensúlyban az energiáik, emésztési problémákat, fáradtságot, fogyást, szorongást és álmatlanságot tapasztalhatnak.

–     Pitta (tűz és víz): ez irányítja az anyagcserét, a hormonokat és az emésztést. Az ide tartozók a közepes testalkatú emberek, akik az egyensúly hiányában küzdhetnek magas vérnyomással, szívbetegséggel, gyulladással vagy emésztőrendszeri betegségekkel.

–     Kapha (víz és föld): ez irányítja az immunrendszert és az izmokat. Aki ebbe a típusba tartozik, annak teltebb az alkata. Ha az energiái nincsenek egyensúlyban, az problémát okozhat a testsúlycsökkentésben, folyadék visszatartási gondokkal, a cukorbetegséggel, a depresszióval, allergiával vagy a tüdőt érintő gondokkal járhat.

A dosha határozza meg, milyen ételeket érdemes fogyasztani, és milyeneket kell elkerülni. Ha az energiák egyensúlyban vannak, akkor természetesen olyan ételekre vágyunk, amelyek az egészség fenntartása szempontjából a legelőnyösebbek.

Mit érdemes ennie az egyes testtípusba tartozóknak?

Az ajurvédikus étrend hat fő ízt is azonosít, amelyeknek előnyös hatása van ránk, ezért érdemes mindegyiket fogyasztani minden nap. Ezek az édes, sós, savanyú, csípős, keserű és fanyar. Ha ezek nem szerepelnek az étrendben minden nap, az kiválthatja az egészségtelen ételek iránti sóvárgást, illetve megbonthatja az egyensúlyi állapotot is.

A vata típusba tartozóknak minimalizálnia kell a hideg, nyers ételek fogyasztását, és a koffeinfogyasztásukat is érdemes visszafogniuk. Ehelyett érdemes meleg ételeket enniük, melyekben dominálnak az édes, sós és savanyú ízek. Az édes ételek, mint például a teljes kiőrlésű gabonafélék, a keményítőtartalmú zöldségek és a méz nyugtató hatással vannak a testre. A sós ételek, beleértve az asztali sót és a sózott halat, javítják az étvágyat. A citrus, a bogyós gyümölcsök és az ecetes ételek savanyú íze elősegíti az emésztést.

A pitta típusúaknak csökkenteniük kell a forró és fűszeres ételek fogyasztását, és kerülniük kell az alkoholos és erjesztett ételeket. Ehelyett az édes, keserű és fanyar ételekre kell leginkább összpontosítaniuk. A keserű ételek, beleértve a leveles zöldségeket, a brokkolit és a zellert, segítik a méregtelenítést. A fanyar ételek, például a lencse, a bab, a zöld alma és a gránátalma segítik a pitta egyensúlyát.

A kapha típusba tartozóknak a sós és nehéz ételek fogyasztását nem szabad túlzásba vinniük, valamint tejtermékek fogyasztását is érdemes kerülniük. Ehelyett inkább a csípős, a keserű és a fanyar ízek kell, hogy elsőbbséget élvezzenek. A paprikában, a fokhagymában, a hagymában, a mustárban és a gyömbérben található csípős elősegíti a melléküregek méregtelenítését és az izzadást.

Segít a fogyásban?

Egy kisebb kutatás foglalkozott az ajurvédikus étrend fogyasztó hatásával, és arra jutottak, hogy más ajurvédikus módszerekkel párosítva, mint a jóga és a tudatos stresszcsökkentés, a kutatásban résztvevők nagyjából 6 kg-ot tudtak fogyni 9 hónap alatt.

Összességében az étrend a teljes értékű ételek fogyasztását hangsúlyozza, és minimalizálja a feldolgozott ételeket. Ez a növeli a vitaminok, ásványi anyagok, rost és antioxidánsok bevitelét, és segítheti a testsúlyvesztésben is. Az étrend rengeteg gyógynövényt és fűszert tartalmaz, melyek amellett, hogy gazdag antioxidáns források, egyes típusai természetes prebiotikumokként is szolgálnak, és táplálják a jótékony bél baktériumokat. A gyógynövényekről és a fűszerekről is kimutatták, hogy fokozzák az teltségérzetet, és néhány, köztük a gyömbér és a paprika fokozza az anyagcserét is.

Az ajurvéda emellett elősegíti a tudatos táplálkozást is, aminek köszönhetően csökken a kalóriabevitel. Az életmódunkban pedig ösztönöz más egészséges szokásokra is, ideértve a természetben töltött több időt, a megfelelő alvásmennyiséget és pihenést, és motivál a kellő fizikai aktivitásra is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X