Főoldal > DIÉTA > 3 alapanyag, amiket száműzz az étrendedből!

3 alapanyag, amiket száműzz az étrendedből!

cukordiétaegészség
0

Írta:

Mik azok, amikre egyáltalán vagy csak nagyon kis mennyiségben van szüksége a szervezetednek?

Vannak olyan élelmiszerek, alapanyagok, amelyek mindennapjaink részét képezik, pedig jobban tennénk, ha nem így lenne. Cikkünkből nem csak arra kapsz választ, miért is kerüld mindezeket, de alternatívákat is találsz, hogy mivel helyettesítsd őket.

Tej

Meglepődtél, hogy listánk elején egy olyan élelmiszert találsz, amiről eddig azt hallottad, hogy egészséges? Hiszen mást sem szajkóztak gyerekkorunkban, mint hogy igyunk minden nap ebből a fehér nedűből, hogy erős, egészséges csontozatunk legyen, és a kalciumbevitelt ilyen módon biztosítsuk. Ezzel mindössze annyi a probléma, hogy a tej és tejtermékek az emberi szervezet számára nemcsak szükségtelenek, de igen sok esetben kifejezetten károsak is. A tejcukor és tejfehérje emésztő enzimek ugyanis a fogazat megjelenésével majdnem teljesen eltűnnek az emésztőnedvekből, vagyis nem tudja feldolgozni teljesen a szervezetünk ezeket az anyagokat, ami kellemetlen és egyben káros tüneteket okoz. Éppen ezért válaszd inkább a mandula-, zab- vagy kókusztejet a lattédhoz.

, Image: 148100071, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Tetra Images

Cukor

Az, hogy a répacukor elhízáshoz vezet, tiszta sor. De az már nem mindenkinek egyértelmű, hogy mindemellett mennyi más egyéb betegség okozója is lehet. A magas vérnyomás, köszvény, különböző szív- és érrendszeri megbetegedések és természetesen a diabétesz kialakulásában is nagy szerepet játszik a cukor mértéktelen fogyasztása. Nem hiába nevezik fehér halálnak. Ráadásul sokan elfelejtik: számtalan élelmiszer hemzseg a cukortartalomtól. Az üdítőktől kezdve az ízesített joghurtokon át egészen a különböző szószokig mind-mind rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak. Nem elég tehát, ha a reggeli kávédból kihagyod, válaszd a friss, természetes, adalékanyagtól mentes hozzávalókat és édesítőket (pl. méz) ételeid elkészítéséhez, hogy minél tovább megóvd egészségedet.

Tény, hogy valamennyi sóra szüksége van a szervezetnek. De az is, hogy mi, magyarok csaknem a dupláját fogyasztjuk az ajánlott mennyiségnek. A túlzott sófogyasztás következményeként – mivel megköti a vizet – ödémák alakulhatnak ki a szervezetben, magas vérnyomást okoz, ami akár agyvérzéshez is vezethet, növeli a szívinfarktus kockázatát és roncsolja az ereket, vesekő alakulhat ki. Itt sem szabad abba a csapdába esned, hogy csupán azzal a sómennyiséggel számolsz, amivel te magad fűszerezed az ételeidet. Ha elkerülöd a félkész és készételeket, feldolgozott húsokat, sózott ropogtatnivalókat, és csökkentett nátriumtartalmú vagy jódozott sót használsz, sokat tettél azért, hogy mérsékeld a sóbeviteledet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X