Főoldal > DIÉTA > Tényleg egészségtelen a krumpli?

Tényleg egészségtelen a krumpli?

burgonyafogyáskrumpliszénhidrát
0

Írta:

A burgonyát valóban száműzni kell az étrendünkből?

Az édesburgonya igazi sztár lett, míg régi nagy kedvencünk, a fehér krumpli szinte minden diéta tiltólistáján előkelő helyen szerepel. De vajon tényleg olyan káros, mint amilyen rossz hírét keltik? Vagy csupán az elkészítési módja felelős ezért a bélyegért? Egyáltalán ne fogyasszuk, vagy csupán a sült krumplit és a chipset kerüljük?

A burgonya tápanyagtartalma

Bár a krumpli is fehér élelmiszer, a kenyérrel és a tésztával ellentétben mégis tápanyagdús. Nézzük egy közepes nagyságú krumpli tápanyagtartalmát:

  • Energia: 130 kcal
  • Fehérje: 4 g
  • Szénhidrát: 37 g
  • Ebből cukor: 2 g
  • Zsír: 0 g
  • Rost: 4 g
  • Kálium: 926 mg
  • Magnézium: 48 mg
  • Foszfor: 121 mg
  • Folsav: 48 mcg

A burgonya jótékony hatásai

Szabályozza a vérnyomást

Már egy darab közepes krumpli fedezi napi ajánlott káliumszükségletünk negyedét. Bár legjobb forrásának a banánt tartják, a burgonyában több mint kétszer annyi kálium található, mint a déli gyümölcsben. A káliumbevitelnek kiemelt jelentősége van a vérnyomás szabályozásában. Ezenkívül egyensúlyban tartja a vércukorszintet, növeli a csontsűrűséget és csökkenti a vesekő kialakulásának az esélyét.

Hosszútávra biztosít energiát

Ha minőségi üzemanyagra van szükségünk, a krumpli tökéletes választás. Magas szénhidrát- és rosttartalma miatt ugyanis sokáig biztosítja számunkra az energiát. Rostjai ráadásul lelassítják a természetes cukrok felszívódását, így segítségével elkerülhető a vércukorszint ingadozása. Ehhez azonban a teljes zöldséget el kell fogyasztani, hiszen rostjának nagyjából fele a héjában található.

Kiválóan laktat

Ha szeretnénk elkerülni a nassolást, netán a fogyás a célunk, a kenyeret és a tésztát érdemes krumplira cserélnünk. A kutatások szerint ugyanis a főtt krumpli egyike a legjobban telítő ételeknek. Ezt valószínűleg magas rezisztens keményítő tartalmának köszönheti. Ráadásul jelentős kalóriát is megtakaríthatunk, ha ezt fogyasztjuk köretként a tészta vagy akár a rizs helyett. A táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy a tányérunknak a negyedét töltsük meg vele. Hogy miért tartják mégis hizlalónak? Ha zsírban tocsogó sült krumpliként fogyasztjuk, az már biztosan nem fogyókúrás!

32012639 - peeled potatoes

Szív- és gyomorbarát

A krumpli nemcsak a derékkörfogatunknak kedvez, az általános egészségünkre is jótékony hatással van. Többek között csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást és a gyulladást is, amelyek szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek. Ráadásul tápanyagul szolgál a gyomrunkban található jótékony baktériumok számára, ezáltal bélrendszerünk egészségéről is gondoskodik.

Fehér- vs. édesburgonya

Az édesburgonyát szuperélelmiszerként tartják számon, így elsőre egyszerűnek tűnik a válasz. A fehér krumpli és a batáta azonban nagyjából ugyanannyi kalóriát és rostot tartalmaz. Míg az édesburgonya kiváló C-, A-vitamin- és mangánforrás, addig fehér változata inkább káliumban, magnéziumban, foszforban és folsavban gazdag. Emiatt érdemes mindkettőt felváltva fogyasztanunk, hogy változatosan jussunk a vitaminokhoz és az ásványi anyagokhoz.

Összegzés

A sült krumpli, a krumplipüré és a chips semmiképp sem tartozik az egészséges ételek közé, azonban főtt vagy héjában sült változatát nyugodtan fogyaszthatjuk, akár fogyókúra idején is. Csirkemellel, hallal vagy görög joghurttal érdemes párosítani, hogy az adott étkezés fehérjetartalmát is biztosítsuk.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X