Főoldal > DIÉTA > Miért ne egyél többé fehér lisztet, ha teheted?

Miért ne egyél többé fehér lisztet, ha teheted?

fehér lisztlisztszénhidrát
0

Írta:

A fehér liszt és cukor fogyasztása az egyik legnagyobb vétség, amit a szervezeted ellen elkövethetsz. Ha kiiktatod az életedből, számtalan pozitív egészségügyi hatást tapasztalhatsz. Érdemes minél előbb belevágnod neked is!

Kevesebbet mutat a mérleg

… méghozzá már egy-két nap elteltével. Persze nem a zsírtömegből veszít ilyen gyorsan a test, hanem a felesleges víz távozik a szervezetből. Ennek az az oka, hogy az egyszerű szénhidrátok rengeteg vizet kötnek meg, saját tömegük akár 3-4-szeresét is, ami pluszkilókban mutatkozik meg. Ha a zsír nem is távozik ilyen gyorsan a szervezetből, olyan pozitív löketet, motivációt ad az, hogy néhány nap alatt lejjebb kúszik a mérleg nyelve, hogy erőt meríthetsz mindebből a teljes életmódváltáshoz.

Elbúcsúzhatsz a falási rohamoktól

Az ételek utáni sóvárgás igen kínzó tud lenni, viszont nem árt tudni, hogy ez a jelenség is összefüggésben áll a finomított lisztek, cukrok fogyasztásával. Minden egyes fehér lisztből elkészült termék fogyasztását követően hirtelen megemelkedik, majd lezuhan a vércukorszint. Ez az állandó, nagy mértékű ingadozás az, ami miatt olthatatlan vágyat érzünk egy-egy szelet süti vagy csoki iránt. Ez egy olyan ördögi kör, amiből csak úgy lehet kilépni, ha ezeket az élelmiszereket kerüljük, és helyette lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasztunk. Ezek garantálják az egyenletes vércukorszintet, és a falási rohamok kiiktatását.

43275219 - flour baking background with raw egg, rolling pin, wheat ear and rustic bake pan. top view

Kevesebbet betegeskedsz

Az apróbb meghűlések, vírusos megbetegedések a hűvösebb hónapok velejárói. Ez sok esetben elkerülhetetlen, és egy bizonyos mértékig természetes is. Probléma akkor van, ha folyton elkapsz valamit, vagy képtelen vagy néhány napon belül felgyógyulni a nyavalyákból. Ha viszont nem eszel több fehér lisztet, sokkal erősebb lesz az immunrendszered, így kevésbé leszel fogékony a vírusos, bakteriális eredetű betegségekre. Nem beszélve a komolyabb megbetegedésekről: aki nem fogyaszt finomított termékeket, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, és a szívbetegség kockázatát is.

Energikusabbá válsz

Ha a gyorsan felszívódó szénhidrátokat rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag ételekre cseréled, akkor az energiáid is megsokszorozódnak. Mivel az emésztésed a sok rosttól jelentős mértékben javulni fog, az étkezések utáni inzulinfröccs pedig jó messzire elkerül, sokkal hatékonyabb leszel nem csak a sportban, de a munkavégzésben is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X