A vitaminvilág mostohagyereke. Nem olyan stílusos, gyakran figyelmen kívül hagyott, de mégis rendkívül fontos. Megérdemli, hogy ott legyen az A-, C- és a D-vitamin mellett a tányérodon.
A K-vitaminnak két fajtája van. A fillokinon (K1), amit növények termeknek, illetve a menakonin (K2), ami erjesztett ételekben, állati termékekben, a bél mikrobiológiájában is megtalálható. Főleg az előbbi bevitele a fontos.
Miért van rá szükséged? A K-vitamin csökkenti a szívbetegségek kockázatát, erősebbek lesznek tőle a csontjaid, megelőzi az artériák meszesedését és a vérrögök képződését. Szerencsére elég, ha az alábbi 10 ennivalót fogyasztod.
1. Nattó
Zamatos és jellegzetes illatú japán nemzetei étel. Nyers szójabab, amin egy baktériumfajta tenyészik. Salátákban, tésztaételeknél és szendvicseknél is felhasználhatod.
2. Kelkáposzta
A K-vitamin mellett nagy mennyiségben rostot, vasat, kalciumot és mangánt is tartalmaz. A kelkáposzta segít csökkenteni a koleszterinszintet és gyulladáscsökkentő hatású.
3. Tarlórépa
Teli van olyan, a betegségekkel küzdő fitonutriensekkel, amelyek segíthetnek a gyulladások, a rák kockázatának, a vérszegénység és a vércukorszint csökkentésében. Fogyasztásával mérséklődik a csontritkulás esélye is.
4. Brokkoli
Gyerekként talán még „lecsúszott” a tányérodról, de itt az ideje, hogy a brokkoli bekerüljön az étrendedbe. Gazdag C-vitamin forrás is, ami lényeges az immunrendszer erősítéséhez.
5. Szójabab
Nem csak a K-vitamin miatt fontos. Fehérjében gazdag, segít a koleszterinszint csökkentésében és a rák elleni védekezésben. Köszönhetően a benne lévő vitamin és ásványi anyag keveréknek.
6. Sárgarépalé
A benne lévő béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja át, ez a jó látáshoz szükséges. Ha egy pohár sárgarépalét megiszol reggelente, azzal felpörögeted az anyagcserédet, erősíted az immunrendszeredet és szebb lesz a bőröd.
7. Szójababolaj
Omega-6 zsírsavat tartalmaz. Főzhetsz vele vagy salátaönteteknél is felhasználhatod, így javíthatsz a koleszterin szinteden és küzdhetsz a rák ellen. Ne feledkezz meg az omega-3 zsírsavakról sem.
8. Zöld szójabab
Jó fehérje- és egészséges rostforrás, amely nem emeli meg a vércukrodat sem. A K-vitamin mellett olyan antioxidánsok vannak benne, amik javítanak a koleszterinszinteden.
9. Sütőtök
Az értékes rostok mellett A-, C- és persze K-vitamin is van a sütőtökben. Ízesítheted vele a joghurtodat, a zabpelyhedet vagy a teljes kiőrlésű lisztből készített palacsintádat, de tészta szószokhoz is kiváló.
10. Gránátalmalé
Teli antioxidánsokkal, amik segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben és a gyulladáscsökkentésében. Védi a szívet, segíti az emésztést és sok C-, valamint K-vitamint tartalmaz. Hozzáadott cukor nélkül fogyaszd.
Fotó: 123RF