Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 ok, amiért érdemes sütőtököt enned

5 ok, amiért érdemes sütőtököt enned

diétaegészségétkezéssütőtöktáplálkozástök
0

Írta:

A sütőtök szezonja nemcsak november elseje körül tart, az őszi-téli időszakban, szeptembertől egész decemberig legyen a sütőtök a kedvenc csemegéd. A legjobb benne, hogy könnyedén beszerezheted ezt az egész szervezetet védő finomságot.

Finom és diétás

Ami finom és édes, az nem feltétlenül hizlal, jó példa erre a sütőtök. Mindössze 80 kalóriát tartalmaz 100 grammja, zsírtartalma elenyésző, 90%-a víz. Tápanyagban igen gazdag: rengeteg kalcium, magnézium, cink, vas, réz, mangán, B-, C- és E-vitamin, karotin és biotin van benne. Sütve a legfinomabb, a rossz szokást, hogy megcukrozod a tetejét, viszont felejtsd el, mert ezzel máris egészségtelen fogássá változtatod.

Szépíti az arcbőrt

A sütőtökben természetes gyümölcssav és A-vitamin található, amely csodákat művel az arcbőrrel. Az A-vitamint retinolként a különböző ránctalanító termékekben mind megtalálod. Antioxidánsai segítik a kollagén-építést. Ám nemcsak érett bőrre ajánlható, mivel nyugtat és hidratál is, így a problémás, érzékeny arcbőrrel is csodát tesz. Helyreállítja a bőr faggyúháztartását, segítségével felvehetjük a harcot a makacs pattanásokkal is.

87608692 - roasted pumpkin slices

Megfázás ellen is hatásos

Nem is gondolnánk, pedig a sütőtök fogyasztása hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, illetve, ha már megbetegedtünk, gyorsítja a lábadozást. Kiváló immunerősítő, magas tápanyagtartalmával felkészíti a szervezetet a hideg, megbetegedéses időszakra. Megfázásos tünetekre levét régóta alkalmazzák. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása, még az allergiás tüsszögést, köhögést is csökkenti.

Megszünteti a gyomorproblémákat

A sütőtök nem véletlenül a babaételek kedvenc alapanyaga, hiszen tápanyagban dús, mégis nagyon könnyen emészthető. A feng shui szerint föld elemű étel, amely a test közepét erősíti, így védi a gyomrot. Candida esetén a legjobb ellenszer, mivel a sütőtök-fehérje legyőzi az élesztőgomba fertőzéseket. Napjaink betegsége, a túlzott gyomorsav-termelés ellen is hatásos.

Védi a szívet

Magjáról sem szabad elfeledkezni, mert kiválóan támogatja szív- és érrendszerünk egészségét. Telítetlen zsírsavakban gazdag, így helyreállítja a télen eleve rosszabb keringést, megelőzi az érelmeszesedést és csökkenti a koleszterinszintet. Tele van magnéziummal, ami a szív és az idegrendszer megfelelő működéséért felelős. Ha rendszeresen, mindennap elropogtatsz pár szem tökmagot, egyszerűen regenerálhatod szívizmaidat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X