Főoldal > DIÉTA > 5 jel, hogy túl sok cukrot eszel

5 jel, hogy túl sok cukrot eszel

cukorcukorfogyasztásdiétapattanás
0

Írta:

Fáj a fejed? Állandóan a cukrot kívánod, vagy csak a pattanásokból van eleged? Könnyen lehet, hogy ezek a kellemetlenségek a túlzott cukorfogyasztásodból erednek.

Nem titok, hogy ma már szinte minden élelmiszerben van cukor – olyanokban is, amikről először nem is gondolnád! A cukros ételek túlzott fogyasztása viszont komoly egészségügyi kockázatot rejt magában: megemelkedik a diabéteszre és a cukorbetegségre, valamint az elhízásra és az inzulinrezisztenciára való hajlam, de a szív-és érrendszeri betegségek is nagyobb kockázattal támadhatják meg a szervezetet.

Ahhoz, hogy ezt elkerüld, ideje szemügyre venni a cukorfogyasztásodat: ha a következő 5 jelből kettőnél többet észlelsz magadon, inkább hagyd ki a mai édességadagodat!

1. Állandóan nyalánkságokat ennél

Hiszed vagy sem, a cukorfüggőség igenis létezik! A dietetikusok szerint minél több cukros élelmiszert fogyasztunk, annál kevésbé leszünk képesek ellenállni nekik, ezt pedig több tudományos érv is alátámasztja. A cukros ételek-italok fogyasztása után ugyanis a vércukorszint az egyik pillanatról a másikra az egekbe szökik, pár órán belül pedig ugyanolyan hirtelenséggel le is esik. Ezt viszont csak egy újabb cukoradaggal lehet pótolni.

Megoldás: Ha nagyon kívánod az édességet, készíts magadnak egy bögre teát, limonádét vagy egy vitaminokat tartalmazó pezsgőtablettás italt – a folyadékok azonnal csökkentik a cukor utáni sóvárgás.

2. Mindent túlcukrozol

Cukor nélkül el sem tudod képzelni a kávédat vagy a teádat? Egy süteményt sem érzel elég édesnek, és még a túrós tésztára is külön ráhintesz a vaníliás cukorból? Nagy valószínűséggel olyan sok cukrot fogyasztasz, hogy már önkéntelenül is feljebb emeled a napi „édességadagodat”, ez viszont hosszútávon komoly egészségügyi kockázattal járhat!

Megoldás: Minél többször mondasz nemet a cukorra, annál könnyebb lesz megszoknod a cukormentes életet. Hidd el, egy idő után már észre sem fogod venni, hogy feketén iszod a kávédat!

3. Felszedtél pár kilót

Ha az utóbbi időben kissé kihíztad a kedvenc farmered, és a mérleg nyelve is többet mutat az átlagos versenysúlyodnál, érdemes elgondolkoznod az étkezéseden. Miket fogyasztasz napi szinten? Mennyi édességet eszel heti szinten? Esetleg egy napig sem bírod ki egy-egy csoki, túró rudi vagy gyümölcsjoghurt nélkül? Nagy rá az esély, hogy a kilók a cukros ételek-italok túladagolása miatt szaladtak fel rád!

Megoldás: Határozottan kell fellépned: ha nem bírod ki csoki nélkül, csökkentsd a napi édességadagodat minimálisra! A tejcsoki helyett válassz étcsokit, a csoki pudingot pedig cseréld le görög joghurtra! Az elején biztosan nehéz lesz, de már pár nap múlva érezni fogod a hasadon, hogy lejjebb ment.

4. Gyakran vannak kedélyingadozásaid

Az egyik pillanatban boldogan nevetgélsz, a másikban pedig feszült vagy és fáj a fejed? Könnyen lehet, hogy elvonási tüneteid vannak a sok cukortól! A friss kutatások szerint a magas cukorbevitel növeli a depresszióra való hajlamot, ami szintén a gyakori kedélyállapot-változásnak köszönhető.

Megoldás: Ha az elvonási tünetek nálad is jelentkeznek, vegyél be egy szőlőcukrot, ami egy-kettőre helyre tesz. A következő lépés a teljes életmódváltás, melynek egyik alapja, hogy egyél gyakrabban (akár 2-3 óránként) kevesebbet, mint félnaponta egy egész tonnányit! Meglátod, meglesz az eredménye!

5. Sok pattanásod van

A túlzott cukorbevitel legelső jelei közé tartozik az akné, a rosacea, valamint a pattanások megjelenése az arcon, az állon, a karokon és a vállakon. Ez az inzulintermelés zavara miatt alakul ki, hormonális szinten; de pár nap alatt elmúlnak, ha változtatsz az étkezéseden.

Megoldás: Próbálj meg minél több vitamint, ásványi anyagot és élelmi forrást (pl. fehérje, enzimek, rostok) élelmiszer formájában fogyasztani.  

Fotó: Getty


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X