Főoldal > DIÉTA > A grillezés világnézet!

A grillezés világnézet!

grillmozzarella
0

Írta:

A nap süt, a hús serceg, mögötted az első sütés szinte teljesen el is tűnt, pedig 5 perce sincs, hogy lehúztad a rácsról. Halk zene szól, amit hallasz is, mert a szomszéd épp nem nyírja a füvet.

Kortyolsz egyet, és arra gondolsz, hogy megint jó ötlet volt a grillezés. A grillezés világnézet, ahol arról döntesz, hogy milyen ember vagy. Olcsó sütőt veszel, mert nem akarod, hogy fémkupolákban álljon a pénzed, és inkább veszel egy másikat, esetleg jobbat, ha ez megadja magát. Vagy veszel egy olyat, ami már majdnem engedélyköteles, és a boltban megkérdezik, hogy a Balaton melyik részét nyitsz grilles standot. Vagy dönthetsz a begyújtásról: túl apró dolog ez neked? Akkor nem foglalkozol vele, hanem gyorsan összedobod a faszenet. Vagy órákig izzítod a nyers fát, mert belül egy túlélő vagy, aki szeret küzdeni. Esetleg valódi túlélő vagy, és egy ezerforintos alufóliatálcán készítesz tócsnit a tóparton, papucsban guggolva?

A grillben minden benne van, ami nyár. Szabad levegő, barátok, család, húsok, sajtok, zöldségek (és gyümölcsök). A biztonságon túl nincs sok műfaji kötöttség, így amíg nem gyújtod fel a tányérjukat kocogtatva várakozó barátokat, szinte bármit süthetsz bármivel. Lehet az nagy gonddal pácolt és gyúrt hamburgerhús, a konyhakertben szedett zöldség, vagy hirtelen ötletből vásárolt sárgadinnye, amely baconbe tekerve végzi a fa alatt felállított sátor alatt.

A sajtok is remekül viselkednek a grillen, nagyon jól passzolnak húsokhoz, salátákhoz, lilahagymához, esetleg áfonyalekvárhoz. Az egy-két centi vastag darabok elég hamar megsülnek, miközben ezzel a vastagsággal még kezelhetőek maradnak, így nehezebben folynak szét a melegben. A grill mozzarellát, amit egyedül a Szarvasi Mozzarella készít, például 200-220 fokon érdemes sütni. Ez a grill esetében azt jelenti, hogy nagyjából három másodpercig tudod a tűz felett tartani a kezed. Ezen a hőmérsékleten mindkét oldala elkészül 1-1 perc alatt. Érdemes előre ízesítni a sajtot, például megkenni enyhén fűszeres olajjal, amelynek a titkos receptjével lehet szédíteni az elégedetten cuppogó családtagokat. A hirtelen megsült külső rész pedig enyhén karamelizálódik, ezért édes ízekkel is tökéletesen működik.


További cikkeink a témában

diétaéhség

6 étel, amitől csak éhesebb leszel

Írta:
0

Jobb esetben csak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk, ám ekkor sem mindegy, hogy mennyire telítő ételt választunk. Vannak olyan táplálékok, amelyekből pár falat is elég ahhoz, hogy tele legyünk, míg más étkezések után egy órával később már korog a gyomrunk.

Kövess Facebook-on!
X