Főoldal > DIÉTA > A grillezés világnézet!

A grillezés világnézet!

grillmozzarella
0

Írta:

A nap süt, a hús serceg, mögötted az első sütés szinte teljesen el is tűnt, pedig 5 perce sincs, hogy lehúztad a rácsról. Halk zene szól, amit hallasz is, mert a szomszéd épp nem nyírja a füvet.

Kortyolsz egyet, és arra gondolsz, hogy megint jó ötlet volt a grillezés. A grillezés világnézet, ahol arról döntesz, hogy milyen ember vagy. Olcsó sütőt veszel, mert nem akarod, hogy fémkupolákban álljon a pénzed, és inkább veszel egy másikat, esetleg jobbat, ha ez megadja magát. Vagy veszel egy olyat, ami már majdnem engedélyköteles, és a boltban megkérdezik, hogy a Balaton melyik részét nyitsz grilles standot. Vagy dönthetsz a begyújtásról: túl apró dolog ez neked? Akkor nem foglalkozol vele, hanem gyorsan összedobod a faszenet. Vagy órákig izzítod a nyers fát, mert belül egy túlélő vagy, aki szeret küzdeni. Esetleg valódi túlélő vagy, és egy ezerforintos alufóliatálcán készítesz tócsnit a tóparton, papucsban guggolva?

A grillben minden benne van, ami nyár. Szabad levegő, barátok, család, húsok, sajtok, zöldségek (és gyümölcsök). A biztonságon túl nincs sok műfaji kötöttség, így amíg nem gyújtod fel a tányérjukat kocogtatva várakozó barátokat, szinte bármit süthetsz bármivel. Lehet az nagy gonddal pácolt és gyúrt hamburgerhús, a konyhakertben szedett zöldség, vagy hirtelen ötletből vásárolt sárgadinnye, amely baconbe tekerve végzi a fa alatt felállított sátor alatt.

A sajtok is remekül viselkednek a grillen, nagyon jól passzolnak húsokhoz, salátákhoz, lilahagymához, esetleg áfonyalekvárhoz. Az egy-két centi vastag darabok elég hamar megsülnek, miközben ezzel a vastagsággal még kezelhetőek maradnak, így nehezebben folynak szét a melegben. A grill mozzarellát, amit egyedül a Szarvasi Mozzarella készít, például 200-220 fokon érdemes sütni. Ez a grill esetében azt jelenti, hogy nagyjából három másodpercig tudod a tűz felett tartani a kezed. Ezen a hőmérsékleten mindkét oldala elkészül 1-1 perc alatt. Érdemes előre ízesítni a sajtot, például megkenni enyhén fűszeres olajjal, amelynek a titkos receptjével lehet szédíteni az elégedetten cuppogó családtagokat. A hirtelen megsült külső rész pedig enyhén karamelizálódik, ezért édes ízekkel is tökéletesen működik.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X