Főoldal > ÉTRENDEK > Így készítsd el az édesburgonyát – tuti recept Gordon Ramsay-től

Így készítsd el az édesburgonyát – tuti recept Gordon Ramsay-től

édesburgonyagrillrecept
0

Írta:

Grillpartira készülsz, és szeretnéd valami különlegességgel meglepni a vendégeidet? Íme, egy egyszerű recept a sztárséf Gordon Ramsay-től, amivel egyből népszerű lehetsz.

Az édesburgonya, vagy más néven batáta hazánkban is egyre elterjedtebb, nemcsak azért mert szuperfinom, hanem mert gazdag vitaminokban (C, B2, B6, és E-vitamin), ásványi anyagokban (kálium, réz, mangán), zsír és koleszterintartalma viszont alacsony. Bár egyre több recept van az édesburgonya elkészítésére, grillpartikon ritkán tűnik fel, így most jól meglepheted vele barátaidat.

Az édesburgonya eredetileg Közép-Amerikában őshonos, onnan terjedt el a világban, Gordon Ramsay receptje azonban egyenesen Új-Zélandról való. A skót sztárséf ugyanis Gordon Ramsay: Új utakon című sorozatában beutazza a világot új ízek és inspirációk után kutatva, és minden országban hagyományőrző közösségeket keres fel, hogy segítségükkel igazi ínyencségeket készítsen. Így akadt rá az édesburgonya-lepény receptjére is, amit az Új-Zélandon előszeretettel fogyasztanak köretként. Elmondjuk, hogyan tudod elkészíteni otthon.

New Zealand - Feast for New Zealand elders prepared by Gordon Ramsay and local chef, Monique Fiso. (Humble Pie Rights Limited/Justin Mandel)

Édesburgonyás lepénykenyér korianderrel

Hozzávalók:

  • 2 nagyméretű, héjas édesburgonya
  • 1,8 liter víz
  • 2 evőkanál só
  • 2 evőkanál finomra vágott koriander
  • ¼ csésze liszt, és még egy kevés a szóráshoz
  • 1 evőkanál felaprított fokhagyma
  • ¼ csésze vaj
  • Maldon só
  • feketebors

Elkészítés:

Egy közepes méretű edénybe tedd bele az édesburgonyát, önts rá vizet, tegyél bele sót, és forrald fel. Majd vedd vissza a hőt, és lassú tűzön főzd addig, míg a krumpli meg nem puhul. Közben melegítsd elő a grillt (lehet faszenes és elektromos is, sőt, ha nincs grilled, akár serpenyőt is használhatsz). A megfőtt krumplit vedd le tűzről, hámozd meg és törd össze. Az összetört édesburgonyához adj egy evőkanál koriandert, sót, borsot, és elegendő lisztet, hogy nyújtható legyen. (Tipp: gluténérzékenyek rizsliszttel is készíthetik.)

Egy belisztezetett felületen óvatosan gyúrd át a masszát, míg össze nem áll, majd válaszd szét négy részre. Nyújtsd sodrófával nagyjából 0,5 centiméteres vastagságú lepényekké. Ezután egy kis fazékban keverd össze a vajat és fokhagymát, és melegítsd addig, míg folyékony nem lesz. Tedd a grillre a lepényeket, és süsd át mindkét oldalát, míg kissé meg nem ég. Sütés közben és után is kenegesd fokhagymás vajjal. A végén szórj minden lepényre Maldon sót és egy csipetnyi friss koriandert. Bármilyen hús, vagy grillzöldség mellé szuper, de magában is fogyaszthatod.

Gordon Ramsay: Új utakon

A világ végtelenül sokszínű, és ez az ízekre, receptekre és konyhai trükkökre is igaz – ezt igyekszik bebizonyítani új sorozatában Gordon Ramsay, olyan lenyűgöző helyeket bejárva, mint Peru, Marokkó vagy Új-Zéland. Hogy megismerje és bemutassa a világ egzotikus tájait, ízeit és kultúráit, a sztárséf minden országban őslakosokat és hagyományőrző közösségeket keres fel, hogy velük együtt főzzön. Ehhez persze helyi alapanyagokra is szükség van, melyek beszerzése érdekében Ramsay képes meredek hegyoldalakon felkapaszkodni, alámerülni a Mekong folyóban, vagy a dzsungel mélyére is bemenni. A Gordon Ramsay: Új utakon sorozat vasárnaponként 22 órakor látható a National Geographic csatornán.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X