Főoldal > DIÉTA > Egészséges nasi a popcorn?

Egészséges nasi a popcorn?

nassoláspattogatott kukoricapopcorn
0

Írta:

Hány kalória a popcorn? A pattogatott kukorica hizlal? Tudj meg mindent a leghíresebb és legkedveltebb mozis eledelről, és tudd meg, milyen különbség van a karamellás és a sajtos popcorn között.

Nélküle filmet nézni elképzelhetetlen, főleg a moziban. Természetesen a popcornról beszélünk, ami egy angol eredetű szó, a pattogatott kukoricát jelenti. Maga a gabona Amerikából származik, de rögtön elterjedt Európában is, az európai étkezési kultúra elfogadta, és olyan receptek alapanyagává tette, amelyért az egészséges ételek kedvelői is rajonganak. Ezért hasznos tudni, hogy hány kalória és mennyi ásványi anyag van a popcornban, hogy be tudjuk tartani az étrendünket, anélkül, hogy le kéne mondani a pattogatott kukoricáról.

Hogy lesz a kukoricából popcorn?

A kukoricaszemek kipattogását a szemek belsejében levő keményítő növekedése okozza, amely folyamat hő hatására következik be. A popcorn víztartalma alacsony, magas az energiatartalma, legfőképpen összetett szénhidrátokat tartalmaznak. Különbségeket jelenthet a mennyiségen túl, az ízesítés, és a főzés milyensége. Elkészíthető: cukorral, szirupokkal, mézzel, különböző öntetekkel vagy sajttal.

Mit tartalmaz 100 g popcorn?

375 kalóriát, 4,3 g zsírt, 7 mg nátriumot (plusz a hozzáadott só nátriumtartalmát), 274 mg káliumot, 74 g szénhidrátot, 0,9 g cukrot és 11 g proteint tartalmaz. Mindent egybevetve a kiegyensúlyozott étrend részeként is fogyasztható étkezések között, de vigyázz, hogy hogyan készíted el.

Hogyan készül?

Könnyen elkészíthető otthon is. Tegyünk a tűzre egy teflonedényt pár kanál napraforgóolajjal, amikor az olaj felforrósodott, dobjunk bele 2-3 marék száraz kukoricát, nagy lángon az első kukoricaszemek kipattogása után takarjuk le az edényt a fedővel, hogy ne ugráljon ki a kukorica. Várjuk ki, amíg minden egyes kukoricaszem kipattog.

Homemade Rosemary Herb and Cheese Popcorn in a Bowl

A popcornt ezerféleképpen ízesíthetjük, a klasszikus pattogatott kukorica sós. De tehetünk bele cukrot vagy vajat is, hogy még ízesebbé tegyük. Tehetünk rá karamellt, különböző szirupokat, mézet, önteteket, vagy olvasztott sajtot, mintha fondü lenne, vagyis lehet bátran ínyenckedni.

Vigyázzunk az étrendünkre!

Ahogy az elején mondtuk, nincs semmi rossz egy közepes adag popcorn elfogyasztásában, miközben társaságban filmet nézünk. Az ízesítéssel azonban nem kell túlzásokba esnünk. A popcorn az ízesítéstől válik egészségtelenné. Kezdjük rögtön az olajjal, amiben sül. A legeslegjobb a napraforgóolajban készült házi pattogatott kukorica. Vigyázat: senki sem szavatolja, hogy a házon kívül vásárolt popcornban, pl a moziban, az olaj minősége ugyanolyan lesz.

A pattogatott kukorica előnyei

Lehet, hogy hihetetlennek tűnik, hogy a popcorn jót tesz, amennyiben sósan készítik, korlátozva a hozzáadott anyagok mennyiségét. A kukoricának vannak jótékony hatásai. Például a nagy mennyiségű rosttartalma segíti az emésztőrendszer működését, lassítja a koleszterin felszívódását és hozzájárul a testsúly megtartásához. A popcorn hasznos a rák megelőzésében is, mert antioxidánst tartalmaz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X