Főoldal > DIÉTA > 6 tulajdonság, amit nem tudtál a kukoricáról

6 tulajdonság, amit nem tudtál a kukoricáról

diétaétkezésfogyáskukoricakukoricaszemszénhidráttáplálkozás
0

Írta:

Az aranyló sárga kukoricacső az édes kukoricaszemekkel igazán kedvelt csemege.

A kukoricát olykor méltatlanul támadják, csak mert magas a szénhidráttartalma, pedig annyi pozitív tulajdonsággal bír, hogy a szervezet inkább hálás érte, mint sem „bosszút állna” az elfogyasztott finomságért.

1.  Hatezer éve létezik, Kolombusz hozta el nekünk

Hatezer éve termesztenek kukoricát a Földön. Ennyi idő alatt volt idő felfedezni azt a sok pozitív hatását, amivel rendelkezik. A mexikói indiánok még a sírjukba is magukkal vitték kedvenc csemegéjüket, pedig ott már azért a kukorica sem tudott segíteni rajtuk… Amerikából érkezett kontinensünkre, mint a burgonya vagy a paradicsom, és ugyanolyan lassan is terjedt el hazánkban. Kolumbusz már első útjáról hozott a magvakból és a spanyol kertekben egyre több helyen termett a csöves gabonának nevezett növényt. Nálunk a XVII. században honosodott meg.

2. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban

Magas a kalcium-, kálium-, vas-, foszfor- és magnéziumtartalma. Ahogyan keményítőben, olajban, zsírban és vitaminokban is bővelkedik. A-, B5-,B6-, C-, és E- vitamint juttat a szervezetbe. Jelentős a tápértéke is, kitűnő ízanyagai mellett sok energiát szolgáltat.

3. Segíti a bélműködést

Egyik fontos táplálkozás-élettani jelentőségét magas fehérje- és szénhidráttartalma adja. A benne rejlő fehérje mennyisége a hüvelyesekhez hasonlóan magas, zsírtartalma viszont négyszerese a zöldborsónak. De magas az elemi rost tartalma is, emiatt serkenti a bélműködést, javítja az emésztést, és fogyást is eredményezhet, főleg ha sok folyadékot fogyasztasz mellé. Nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat is, így kedvezően hat a szív- és érrendszerre, csökkenti a magas koleszterinszintet.

kukorica2.jpg ()

4. Minden része felhasználható

Ezt nem is sejtetted, ugye? A kukorica levelének főzete segít megelőzni a vesebántalmakat, vesekő kialakulását, csökkenti a húgyúti és hólyagpanaszokat. A kukorica bajusz teáját has- és vízhajtó hatása miatt a természetgyógyászatban is alkalmazzák. A torzsájának leve csillapítja a menstruációs panaszokat. A magokból pedig borogatás készíthető, mellyel enyhíthetők a duzzadt, bevizesedett lábaknak, ízületi fájdalmak.

5. Vidámságforrás

A B1-vitamin tartalmának köszönhetően a vidámság forrása is egy-egy cső, mivel ez a vitamin felelős a jó közérzetért, hiányában gyorsabban válhatsz idegessé, depresszióssá. A szemekben lévő vegyületek segítenek megőrizni a szellemi frissességet, gyorsítják szervezetben az információáramlás, és sökkentik a stresszt.

6.  Pattogatva is hasznos

A moziba ülve ezután sem kell lemondanod a pattogatott kukoricáról, főleg, ha tudni fogod, hogy ilyen formában felszívja a felesleges gyomorsavat, így ha savtúltengésben szenvedsz, nyugodtan próbálkozz vele – persze, csak mértékkel!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X