Főoldal > DIÉTA > Leleplezünk 5 diéta-mítoszt

Leleplezünk 5 diéta-mítoszt

diétafogyásfogyókúra
0

Írta: and

A zöld tea, ha nem is csodaszer, mindenképpen egészséges!

A fogyasztószerek varázsa

„Ha jó a fogyasztószerem, nincs szükségem diétára vagy edzésre, mert megvannak benne a szükséges ásványi anyagok és vitaminok” – vallják sokan, pedig ez óriási tévedés. Elég, ha elolvasod az utasítást egy fogyasztószer dobozán: a régi gyakorlattól eltérően a gyártók ma már kötelesek feltüntetni a csomagoláson, hogy a termék csupán kiegészítő funkcióval rendelkezik, tehát nem az egészséges táplálkozás és a mozgás helyett használatos.

A zöld tea fogyaszt

De jó volna! Sajnos azonban nem így van. Igen, használhatod az ízesítetlen zöld teát egy napos léböjtkúrában, de ha kizárólag ezzel akarsz fogyni, nem fog menni, ugyanis nincs benne semmilyen összetevő, ami erre okot adna. Ellenben a kávéhoz hasonlóan koffeint tartalmaz, annak pedig stimuláló hatása van, így nagyobb kedved lesz a mozgáshoz, és többet is fogysz. 

A vérnarancs az ephedra biztonságos verziója

Hallottál már az ephedráról? Ez az a növény, amit 2004-ben végre sikerült betiltani a világ piacain, pedig addig a fogyasztószerek nagy részének alkotóeleme volt. Azonban kiderült róla, hogy számos egészségkárosító hatása van, így kivonták a forgalomból. Az ephedra veszélyes alkotóeleme az ephendrin, ami nagyon hasonlít a vérnarancsban található synephrine nevű összetevőre, és a tudomány jelen állása szerint ugyanolyan veszélyes is. Kis mennyiségben nem káros, ám fogyókúrához semmiképpen ne használd!

Ha boltban veszem a fogyasztószert, akkor biztonságos

Bár így lenne, de sajnos ez sem igaz. A vásárlók elfelejtik ugyanis, hogy hiába van ráírva valamire, hogy „orvosok/dietetikusok által tesztelve”, egyáltalán nem mindegy, kik tesztelték és hol. Ezt pedig nem tudjuk kideríteni, mert természetesen a boltvezetők sem tudják; ők csak átveszik az árut, amit a vállaltok megrendelnek, és máris ott vagyunk, ahol a part szakad: a termék ellenőrizhetetlen. Ajánlatosabb tehát a fogyasztószerek helyett a természetes diétás módszereket választanod, vagy ha mindenképpen fogyasztószerhez fordulsz, ellenőriztesd az eredetét!

A fogyasztószereknek nincsenek mellékhatásai

De bizony, mert ha egy szernek hatása van, akkor mellékhatása is, ez még a legenyhébb növényi készítményekre is igaz. Ráadásul a fogyasztószerek esetében ez sokszor ki sem derül, nagy részükre nem írják rá, mennyi gondod lehet a használatuk során. Tanácsunk: térj vissza a természethez! Mindaz a tápanyag, szénhidrát és fehérje, ami a fogyasztóporokban vagy italokban megtalálható, benne van az ételekben is, csak jó helyen kell keresni. Kérd ki egy dietetikus véleményét!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X