Főoldal > DIÉTA > Segíthetnek a probiotikumok a fogyásban?

Segíthetnek a probiotikumok a fogyásban?

fogyásprobiotikum
0

Írta:

Ha nem vetted még észre a probiotikum feliratot az élelmiszereken, akkor valószínűleg csukott szemmel jársz bevásárolni.

Az már elég régóta nyilvánvaló, hogy vannak olyan káros baktériumok, amelyek fertőzést és betegséget okoznak. Ám a tudósok azt is felfedezték, hogy léteznek az emberi szervezet szempontjából jótékony baktériumok is. Ezeket nevezik probiotikumnak.

Az is köztudott, hogy a probiotikumok jobbá teszik a bél- és emésztőrendszerünk egészségi állapotát, ami jelentősen befolyásolja a testünk többi részének a működését is. Mivel ezek a jótékony baktériumok ilyen fontos szereppel bírnak az anyagcserénkben, így elméletileg hatással lehetnek a fogyásra is. Ezt azonban még nem sikerült közvetlenül bizonyítani.

Selection of fermented food - carrot, cabbage, tomatoes, beetroot, copy space wood background

Az eddig elvégzett erre vonatkozó kísérletek és vizsgálatok között ugyan akadtak erre vonatkozóan biztató jelek, de nem sikerült ok-okozati összefüggéseket felfedezni. Továbbra is a magas rosttartalmú, diétás étkezés a legjobb megoldás a hosszú távú fogyáshoz. Ráadásul a zöldségek, a gyümölcsök, a diófélék, a magok és a teljes kiőrlésű gabonák amellett, hogy kevesebb kalóriát jelentenek, abban is segítenek, hogy a probiotikumok megtelepedjenek és szaporodjanak a bélrendszerben.

Vagyis a jótékony baktériumok hasznosak neked, de valószínűleg a fogyásban közvetlenül nem segítenek. Csak akkor érhetsz el valóban fenntartható súlycsökkenést, ha kevesebb kalóriát viszel be a testedbe.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X