Főoldal > DIÉTA > Mutatjuk, mire cseréld le a finomított cukrot!

Mutatjuk, mire cseréld le a finomított cukrot!

cukorédesítőeritritxilit
0

Írta:

Önmagával a cukorral, mint kémiai anyaggal és gyors energiapótlóval, nincsen probléma.  Az asztali cukor, mint élelmiszer azonban nagy mennyiségben egészségügyi károsodást, túlsúlyt, elhízást eredményezhet. Segítünk, hogy dönteni tudj, mit válassz helyette!

Evolúciós hozadékunk, hogy az édes ízt preferáljuk, részesítjük előnyben. Egyfajta függőséget is okozhat a cukorfogyasztás, hiszen szervezetbe jutásával nő az energiaszint, a koncentráló képesség, a figyelemkészség, az akaraterő, és az érzelmi ingadozások is csökkennek. Ezek rövidtávon valóban előnyös „mellékhatások”, azonban az egészséges táplálkozásnak nem alapköve a finomított cukor.

Sajnos az élelmiszeripar is számos célra használja a cukrot, illetve vele egyenértékű „társait”; jelen van az ételekben, mint kötőanyag; ízkialakító, sűrítő és konzerválószer. Aki szénhidrát-diétát követ (IR-esek, cukorbetegek), illetve a fogyni vágyók mindig körültekintően olvassák el az élelmiszer címkéket, mert számos olyan termék tartalmaz cukrot, amely alapvetően nem édes ízű.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a teljes napi kalóriabevitel 10%-a származhat hozzáadott cukorból, de a kiegészítés hozzáteszi, az egészséges életmód kialakításában a napi 5% volna megengedett.

10%-nyi cukor egy 2000 kalóriás étrendben napi 50 gramm, az 5%-nyi 25 gramm cukrot jelent. Figyelembe véve, milyen sokrétű a cukor felhasználása, érdemes utánaszámolnod, Te mennyit fogyasztasz naponta!

Természetes édes íz

Ha egészséges táplálkozásra törekszel, valamint természet- és egészségtudatos vagy, válassz minél természetesebb édesítő anyagot, mely tartalmaz értékes tápanyagokat is: méz, aszalt gyümölcsök, gyümölcspépek, gyümölcsszirupok (pl. datolyaszirup), juharszirup, agavé szirup, rizsszirup, kókuszvirág cukor.

Félreértés ne essék, nem ezekből fogod fedezni a vitamin- és ásványianyag-beviteledet, de mivel nem kémiailag kezelt, „átmosott” édesítőről van szó, bizonyára jobb hatással van a szervezetedre és lelkedre.

Viszont energiatartalmuk, szénhidrát-tartalmuk közel azonos a cukoréval, így nem mondhatók éppen diétásnak!

Cukoralkoholok

A legtöbb édesítőszeres, diabetikus készítmény már ezek felhasználásával készül: maltit, xilit, eritrit, szorbit, mannit, izomalt, laktit.

Különféle szénhidrátok redukciójával előállított alkoholok, de egyiknek sincs a szó szoros értelemben vett alkoholhoz hasonló bódító hatása. Leggyakrabban gabonák szárából és héjából állítják elő a cukoralkoholokat. Édes ízű, színtelen, kristályos anyagok. Energiatartalmuk ugyan alacsonyabb a cukorénál, de tartalmaznak kalóriát, szénhidrátot, így a vércukorszintet is emelik. Szigorúan véve beleszámolandók az étrend szénhidrát-keretébe. Kivétel ez alól az eritrit, melynek glikémiás indexe 0, azaz nem emeli a vércukorszintet és nincs felszívódó szénhidrát-tartalma.

Bizonyítottan fogszuvasodás-ellenes hatásúak, biztosan észrevetted már, hogy a legtöbb rágó xilitet tartalmaz. Az is feltűnt már talán, hogy nagy mennyiségben (napi 40-50 gramm felett) hasfájást, puffadást, hasmenést okozhatnak! Kiválóan alkalmazhatók sütéshez-főzéshez, de nem karamellizálhatók, és az élesztő sem képes bontani őket.

CUKORALKOHOLOK (POLIOLOK) ÖSSZEHASONLÍTÁSA
édesítő anyag édesítő erő a cukorhoz képest (%)

glikémiás index

(vércukorszint-növelő hatás)

energiatartalom (kcal / g)

felszívódó szénhidrát-tartalom

(%)

szacharóz

(kristálycukor)

100 60 4 100
xilit (E 967) 100 12 2,4 50-60
maltit (E 965) 75 45 2,1 65
eritrit (E 968) 70 0 0,2 0
szorbit (E 420) 60 9 2,6 60
mannit (E 421) 60 0 1,6 35
izomalt (E 953) 50 9 2 50
laktit (E 966) 40 5 2 75

 

Close Up Of White Sugar In Spoon On Table. Sugar Cubes And Granulated Sugar Lying On Wooden Table. High Quality Image.

Mesterséges édesítőszerek

A jelenleg alkalmazási engedéllyel rendelkező energiamentes édesítőszerek:

  • acelszufám-K (E 950)
  • aszpartám (E 951)
  • aszpartám-acelszulfám só (E 962)
  • ciklamát (E 952)
  • neoheszperidin DC (E 959)
  • szacharin (E 954)
  • szukralóz (E 955)
  • taumatin (E 957)
  • neotám (E 961)
  • szteviol-glikozidok (E 960)

Szinte energiamentesek, nem kell beleszámolni a szénhidrát-fogyasztásba, és kis mennyiségben is elegendő a használatuk, hiszen édesítő erejük többszöröse a cukorénak!

Sok hiedelem, félelem övezi a mesterséges édesítőszereket, azonban mielőtt bármit is elvetnél, mindig tartsd szem előtt, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szigorú biztonságossági vizsgálatoknak – melyek akár 10 évig is eltarthatnak – veti alá ezeknek a kémiai anyagoknak a használatát, fogyasztását. Tény, hogy nem természetesek (a stevia csak természetes eredetű, nem ugyanaz), de a megengedett napi bevitel (ADI) az a mennyiség, melyet bátran fogyaszthatsz minden egészségügyi probléma nélkül.
Példaképp: aszpartámból (melynek az ADI-értéke 40 mg/testtömeg kg/nap) egy 60 kg-os hölgynek napi 280 db tablettát kéne elfogyasztania ahhoz, hogy az édesítő biztosan káros legyen az egészségére.

Sütéshez-főzéshez az aceszulfám-K, a ciklamát, a szukralóz és a szteviol-glikozidok alkalmasak, mert hőállóak. A legtöbb bolti termékben azonban keverve, vegyesen fordulnak elő. Többségük nem bomlik le a szervezetben, változatlan formában ürülnek vizelettel vagy széklettel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X