Főoldal > DIÉTA > Tényleg egészséges a sajt?

Tényleg egészséges a sajt?

diétaegészségegészségessajt
0

Írta:

Nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is – legalábbis eddig ez terjedt a köztudatban a sajtról. A legújabb kutatások szerint viszont nem árt vigyázni vele, mert könnyen meghízhatunk tőle.

A legjobb, ha csak heti néhány alkalommal, kis adagokban fogyasztunk a sajtokból – állítják azok a professzorok, akik különböző sajtféléket teszteltek egy éven át, azért, hogy be tudjanak számolni az egészségre való hatásairól. Az eredmények meglepőek, ugyanis a puha sajtváltozatok (pl. feta, ricotta, mozzarella) sokkal kevésbé hizlalnak, mint a Magyarországon előszeretettel fogyasztott trappista, edámi és ementáli sajtok, melyekből egy szelet akár 110-140 kalóriát is tartalmazhat. (Összehasonlításképp: ez a kalóriamennyiség nagyjából egy szelet csokoládét vagy egy tál babfőzeléket is takarhat.)

A kemény, zsíros sajtok tehát drasztikusan megnövelhetik a derekunk térfogatát – ráadásul nem ez az egyetlen érv, ami ellenük szól. Az általunk kedvelt sajtok telített zsírsavtartalma ugyanis magas, növeli az LDL koleszterinszint arányát, azaz megemelni az ér-és szívrendszeri panaszok kialakulásának esélyét is.

A professzorok épp ezért azt ajánlják, hogy próbáljuk meg mellőzni ezeket a sajtféléket és fogyasszunk minél több mozzarellát, fetát, valamint kecske- és Brie sajtot, melyek szeletenként kevesebb, mint 80 kalóriát tartalmaznak és semmilyen negatív hatással nincsenek a szervezetünkre. Öröm az ürümben, hogy a magyarok által kedvelt sajtok kimagaslóan jó hatással vannak a fogakra, mely feltehetőleg a bennük lévő magas kalcium-és fehérjemennyiségnek köszönhető.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X