A saláta nem csupán köret vagy előétel lehet – ha megfelelő méretűre készíted az adagot, és odafigyelsz a hozzávalókra, laktató fogás lehet.
Salátát enni azért is érdemes, mert remek módja a szükséges vitaminok és ásványi anyagok fogyasztásának.
Néhány tipp a salátád elkészítéséhez
Kezdd a leveles zöldekkel
Alacsony kalória-, de magas rosttartalmú zöldségfélék, melynek számos fajtája létezik. A sötétebb zöldeknek magasabb a tápanyagtartalma. Szórj néhány marékkal a táladba ezekből!
Adj hozzá nyers zöldségeket
A zöldségek flavonoidokban, vitaminokban, antioxidánsban gazdagok, és kalóriatartalmúk alacsony. Sárgarépa, retek, uborka, paradicsom, avokádó, paprika – válogass kedvedre.
Egy kis gyümölcs
Az áfonya, a málna, a szeder, a gránátalma, a körte- vagy az almaszeletek, egy-két gerezd mandarin, esetleg egy kis mazsola további rostokat és antioxidánsokat adhat a salátádhoz.
Némi fehérje
Egy kis sovány párolt marhahús, grillezett csirke, főtt tojás, tonhal, vagy egy kevés kockázott sajt remek fehérjeforrás, amely segít, hogy tovább maradj jóllakott. Figyelj oda az adag méretére, és kerüld a zsíros húsokat, ha nem szeretnéd, hogy a salátád kalóriadús legyen.
Szórd meg magvakkal
Egy zárt marék dió, mandula, kesudió, mogyoró vagy fenyőmag kellemes, ropogós hozzávaló a salátán. A magvak emellett remek omega-3 források is, így egészséges zsírokból is kerül egy kevés a salátádra.
A végére egy kis öntet
Természetesen ne a bolti verziót használd, hiszen a túl cukros, zsíros, kalóriában gazdag öntet elronthatja az egészséges salátádat. Helyette válassz 1-2 evőkanál natúr joghurtot vagy kefirt, egy kis olívaolajat, lime- vagy citromlevet, és fűszereket.
(VIA)
Fotó: Getty Images