Főoldal > DIÉTA > Így nem maradsz éhes evés után

Így nem maradsz éhes evés után

éhségevéstápanyagok
0

Írta:

Akár fogyni próbálsz, akár a súlyodat szeretnéd tartani egy diétával, az erőfeszítéseidet bizony szabotálhatja a sóvárgás.

Azzal, ha értékes tápanyagoktól fosztod meg a szervezeted, csak éhesebb leszel, és könnyen landolhat a tányérodon valami cukor-/kalóriabomba.

Az egyik ilyen tápanyag a rost. Nem minden szénhidrát egyforma, az egyszerű cukrok, mint a fehér kenyér, tészta, a rizs gyorsan megemelik a vércukrot, de étkezés után rövidesen valószínűleg hamar éhes lesz tőle az ember – ezt Colleen Wysocki-Woods, dietetikus, a Zest Nutrition tulajdonosa mondta el a Popsugar-nak. Ennek az oka a glükóz, amely mindezen ételekben megtalálható, akárcsak az édességekben, és gyorsan lebomlik. Ez az elsődleges energiaforrás, a glükózból származó kalóriákat használjuk fel mindenre, a testmozgástól kezdve az olyan funkciókig, mint a légzés.

A rostban gazdag, komplex szénhidrátokat lassabban emésztjük meg, és ezek segítenek abban, hogy hosszabb ideig érezzük magunkat eltelítve. Ilyenek a gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a teljes kiőrlésű tészták, stb., melyek mind csökkentik az inzulinszint hirtelen kiugrását. Colleen szerint naponta 25 g rostra van nagyjából szüksége egy felnőttnek, főétkezésenként érdemes nagyjából 9 g-ot fogyasztani rostból.

Szintén kulcsfontosságú az éhség elhárítása érdekében a fehérje, amely emésztése hosszabb ideig tart, mint a szénhidráté, és stabilabb jóllakottság-érzetet biztosít, mert nem lengeti ki a vércukrot. Az állati eredetű fehérjék között vannak a húsok, a halak, a tojás, a tejtermékek, a sajt, stb., míg a növényi eredetűek között a hüvelyesek, a bab, a kukorica, a szója, a tempeh, és az olyan teljes kiőrlésű gabonafélék, mint a quinoa.

Végül nem szabad megfeledkezni a zsírokról sem, hiszen a kiegyensúlyozott étkezéshez ezek is fontosak. Ezekből érdemes olyan egészséges változatokat választani, mint az olajos magvak, az olajos halfélék – mint a lazac, a tonhal, a szardínia –, a lenmag, melyek lehetővé teszik, hogy hosszú ideig jóllakottnak érezzük magunkat. A zsírok emésztése tart a legtovább, 8-12 órán át. Így ha úgy érzed, hamar megéhezel a vacsorára fogyasztott csirkés saláta után, adj hozzá egy kevés olíva olajat is.

(VIA)

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X