Ha nincs sok időd reggel zabkását főzni, próbáld ki a másnapos vagy éjszakás zabkását!
Angolul az overnight oats névre hallgat a másnapos zabkása, amely lényege, hogy a zabpelyhet tejbe, növényi tejhelyettesítőbe, vízbe áztatják, akár gyümölccsel, magvakkal, és egy éjszakára a hűtőbe teszik. Reggel csak elő kell venni a hűtőből, és már fogyasztható is!
Az alaprecept része a zab (a nagy szemű jobb választás ehhez az ételhez), a tej/növényi tejhelyettesítő, amelyet 1:1 arányban szükséges a zabhoz adni. Tehát 1 csésze zabhoz 1 csésze folyadékot szükséges hozzáadni.
Ezt gyakran egészítik ki chia maggal, joghurttal, vaníliával vagy más fűszerekkel, édesítővel, kakaóporral, magvakkal, gyümölcsökkel ízlés szerint.
Ha az alaprecept beválik, érdemes kipróbálnod a következő íz kombinációkat is:
- kakaós-mogyoróvajas
- trópusi gyümölcsös (kókusztejjel készül, és fogyasztás előtt friss vagy aszalt mangót, ananászt, papayát, kiwit kell hozzáadni)
- sütőtökös (egy kevés sült sütőtökpürével, fahéjjal, szegfűszeggel és szerecsendióval készül)
- banános-étcsokis
- almás-fahéjas
De ízlés szerint bátran kísérletezhetsz a saját zabkása változatoddal! Kipróbálod?
(VIA)
Fotó: Getty Images