Főoldal > DIÉTA > Hihetetlen: hízunk az ételek csomagolásától

Hihetetlen: hízunk az ételek csomagolásától

diétaételgasztrotestsúly
0

Írta:

Az élelmiszergyártók már rég felfedezték, hogy az ételek csomagolása óriási hatással van a fogyasztásra.

Az új kutatások azonban rávilágítanak, hogy arra is jelentős befolyással van, hogy mennyit eszünk belőlük. Hajlamosabbak vagyunk sokat enni a gyorsételekből, ha átlátszó a csomagolásuk, mutat rá Journal of Marketing legfrissebb kutatása.

A kutatás során összehasonlították, hogy az emberek mennyi müzlit, édességet, kekszet és répát rágcsáltak tévénézés közben. Az ételek egyszer átlátszó csomagolásúak voltak, máskor pedig részben átlátszó vagy teljesen átláthatatlan csomagban rejtőztek. A nem átlátszó csomagoláshoz hasonlítva az átlátszó csomagolású ételekből a résztvevők 69%-a evett több gyümölcsös pelyhet, 58%-kal több M&M’s-t, 38%-kal kevesebb cookies-t és 78%-kal kevesebb bébirépát. Az átlátszó és a részben átlátszó csomagolás között nem volt jelentős különbség. 

Az átlátszó csomagolásnak két ellentétes hatása van

„Az ételek átlátszóan tárolva növelik az étvágyat és nagyobb mennyiségű evésre csábítanak” – állítja Xiaoyan Deng, a tanulmány fő szerzője. Ugyanakkor a tiszta csomagolás láthatóvá teszi, hogy mennyit is eszünk valójában. Elméletben így kontrollálni lehet a bevitt mennyiséget, ezáltal kevesebb evésre ösztönöz. A kérdés már csak az, hogy a két hatás közül melyik az erősebb. Kiderült, mindez csak attól függ, hogy épp mit eszünk. Minél jobban néz ki az adott étel, annál nehezebb neki ellenállni, így ebben az esetben az átlátszó csomagolás az alakod ellen fog dolgozni. A szóban forgó kutatásban a résztvevők ezért több gyümölcspelyhet és M&M’s-t, illetve kevesebb répát ettek.

Az étel mérete is befolyásoló tényező

Az ételek mérete is hatással van arra, hogy mennyire tudunk önuralmat gyakorolni étkezés közben. Amikor egy étel harapásnyi darabokból áll, hajlamosak vagyunk azt mondani magunknak, hogy csak még egy kicsit és így folytatva nyúlunk mindig a csomagolás után, végül jó nagy mennyiséget magunkba tömve. Ez az oka annak, amiért a kutatás résztvevői több M&M’s-t ettek, és kevesebb cookiest. Amikor nagyobb ételeket eszünk (különösen egészségteleneket), hajlamosak vagyunk meggyőzni magunkat arról, hogy szükség van az akaraterőnkre, így egy-két darab elfogyasztása után leállunk az evéssel.

Az elvitelre szánt ételeknél is fontos, hogy mibe csomagolják

És mi a helyzet az elvihető ételekkel? Valójában jó ötlet az egészségtelen, harapásnyi nagyságú ételeket nem átlátszó papírcsomagolásba rejteni, mert így nem fogsz túlzottan vágyni rájuk. De ha répáról és más egészséges ételről van szó, az átlátszó csomagolás jobb választás.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X