Főoldal > DIÉTA > Miért ne egyél virslit és párizsit?

Miért ne egyél virslit és párizsit?

diétapárizsivirsli
0

Írta:

Virsli és párizsi, a két legkelendőbb élelmiszer az esti bevásárlások alkalmával. Mégiscsak van valamennyi hústartalma, laktat, mégsem hizlal, emiatt tökéletes vacsora – gondolnánk. Pedig mindezek tévhitek. Mi már csak egészséged védelme érdekében is lebeszélnénk róla.

Tele vannak sóval

Mi magyarok valahogy mindig is jobban szerettük a fűszeres ételeket. Ezzel mindaddig nincs is gond, amíg főzés közben nyomon tudod követni a fűszerek arányát és minőségét. A boltban megvásárolható félkész illetve készételek többségét azonban agyonsózzák, ami nem éppen az egészség záloga.

Óriási aromabombák

A párizsi is és a virsli is rengeteg aromát tartalmaz, és pont ezek miatt a mesterséges anyagok miatt vesszük meg őket újra és újra, ugyanis bizonyos szintű függőséget okozhatnak az ízfokozók. Az egészben az a legijesztőbb, hogy igazából fogalmunk sincsen, hogy ezek valójában hogyan is hathatnak a szervezetünkre.

Nem éppen gusztusos összetevők alkotják őket

Tehát hús, fűszerek és adalékanyagok; ezek azok, amikből a virsli és a párizsi készül. De tévedsz. Azért, hogy dúsítsák, vagyis minél kevesebb anyagi ráfordításból minél több terméket tudjanak előállítani, baromficsontokat is beledarálnak a virslibe is és a párizsiba is. Ugye, így már annyira nem is vágysz arra a virslivacsorára?

Hús helyett húsnyesedék és sertésbőrke

Rossz hírünk van: az a csekély százaléknyi hús, amit a virsli és a párizsi tartalmaz sem színhús, hanem többnyire maradék húsnyesedék és sertésbőrke. Egyik sem túl bizalomgerjesztő már csak hallás után sem, nem még ha látnád is, mi kerül pontosan a darálóba. Hidd el, többé nem kívánnád egyik élelmiszert sem.

Növelhetik a hasnyálmirigyrák kockázatát

Svéd tudósok megállapították, hogy a feldolgozott húsok (felvágottak, virsli) rendszeres fogyasztása és a hasnyálmirigyrák kialakulása között kapcsolat lehet. Már napi 50 gramm feldolgozott hús fogyasztása (ez a mennyiség körülbelül egy darab virslinek felel meg) 19 százalékkal növelheti ennek a nagyon nehezen gyógyuló rákfajtának az esélyét.

Hemzseg bennük a tartósítószer

Ezek az élelmiszerek annak ellenére, hogy húsalapúak, azért tarthatóak el hosszú hetekig, akár hónapokig is, mert tele vannak tartósítószerekkel. A vákuumcsomagolt termékek a legegészségtelenebbek. Ha néha-néha mégis megkívánsz egy kis felvágottat vagy virslit, akkor válassz inkább a húspult mögül.

Magas a zsírtartalmuk

Ha azt gondolod, hogy ezek a feldolgozott húsok mindegyike alacsony zsírtartalmú, tévedsz. Az alacsony zsírtartalom csak az arra megjelölt termékekre vonatkozik, de a többinek kifejezetten magas a zsírtartalma, így még fogyókúrás menünek sem a legcélravezetőbb választás.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X