Főoldal > DIÉTA > Vigyázz, ezek a leghizlalóbb gyümölcsök

Vigyázz, ezek a leghizlalóbb gyümölcsök

cukordiétagyümölcscukor
0

Írta:

Nem minden gyümölcs segíti a diétás étkezést!

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott táplálkozás szerves részei. Immunrendszerünk erősítése és a betegségek megelőzése miatt javasolt belőlük minél többet enni. De a fogyni vágyóknak érdemes néhányat kiiktatni étrendjükből, hiszen sok közülük nem éppen diétás.

A gyümölcsökben megtalálható gyümölcscukor a fogyókúrázókra nézve kifejezetten veszélyes. Persze nem szabad teljesen elhagyni a lédús finomságokat, de nem mindegy, hogy mit és mikor eszünk. A magasabb víztartalmú, kevésbé édes gyümölcsök fogyasztása (pl. görögdinnye, bogyós gyümölcsök, citrusfélék) a nap bármely szakában megengedettek, de az édesebbekkel, olajosabbakkal már nem árt vigyázni.

Szőlő

Te is imádod a szőlőt? És a must kortyolgatása közben elgondolkodtál-e már azon, hogy az isteni íz a rengeteg szőlőcukornak köszönhető? Bizony, a szőlő a vitaminok és antioxidánsok mellett rengeteg cukrot is tartalmaz. Ha semmiképpen sem szeretnéd nélkülözni a zamatos gyümölcsöt, fogyaszd kizárólag reggel, például a zabpelyhedbe keverve.

Gesztenye

Itt az ősz, és ezzel a sült gesztenye időszaka is. Nincs is jobb, mint forró gesztenyét majszolni a vásári forgatagban. Rossz hír azonban, hogy az édes íz nem véletlen: 32 százalékos cukortartalommal bír ez a fenséges csemege. Rajtad áll, mennyire fontos számodra az ünnepek előtti fogyás: ha kemény vagy, mondj le róla idén, hogy aztán jövőre bűntudat nélkül kóstolgathasd.

Banán

A banán remek káliumforrás, és jólesik délutánonként eszegetni belőle, akár uzsonna vagy vacsora helyett is. Ám pont laktató hatása árulkodó lehet: nem kimondottan diétás gyümölcs. Sajnos magas cukortartalma miatt érdemes átmenetileg szüneteltetni a fogyasztását, ha a bombaalaknál nem éred be kevesebbel.

Avokádó

Lehet vitatkozni azon, hogy az avokádó valójában gyümölcs-e vagy zöldség, de annyi bizonyos, hogy ez a hazánkban csak néhány éve elterjedt növény hatalmas népszerűségnek örvend. Felhasználási lehetőségei végtelenek, mint ahogy vitamin- és ásványi anyag tartalma is. Tény azonban, hogy sok zsírt tartalmaz, ami miatt az alakjukat féltőknek érdemes az avokádókrém helyett más vacsi után nézni.

+ 1: aszalt gyümölcsök

Édességet kívánsz? Nem akarod magad egészségtelen csokikkal, cukrokkal, sütikkel teletömni, ezért inkább az aszalt gyümölcsöket választod? Nagyon jól teszed, hiszen az egészségtudatos táplálkozás mindezt nemhogy megengedi, de ajánlja is. A bökkenő csak akkor van, ha a hőn áhított kilóktól most már végérvényesen meg szeretnél szabadulni. Erre az időre mindenképpen felejtsd ez az aszalt gyümiket, hiszen a koncentrált cukortartalom még tovább növelheti a zsírpárnákat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X