Főoldal > DIÉTA > 10 szuper tény az avokádóról – ezért edd!

10 szuper tény az avokádóról – ezért edd!

antioxidánsásványi anyagavokádóegészségétkezésgyümölcstáplálkozásvitamin
0

Írta:

Az avokádó manapság a gyümölcsök celebje. Látjuk juice-okban, szendvicsekben, szappanokban, de még a gyorséttermekben is összefuthatunk vele. A kutatások bebizonyították: az avokádó szerelmesei egészségesebbek.

 

Az avokádó ízletes, finom állagú gyümölcs, mindemellett pedig az egyik legegészségesebb gyümölcs a földön. Nagyon gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás, így igazán nem nehéz avokádórajongóvá válni.

Ha mégis szükséged lenne egy kis inspirációra e gyümölcs megszeretéséhez, íme néhány érv:

1. Gyulladáscsökkentő

Gyulladáscsökkentő fitonutrineseket tartalmaz, amiket név szerint flanvonoidoknak és polifenoloknak hívunk. Ezek a vegyületek arról híresek, hogy gyulladáscsökkentő hatásukkal az olyan reumás panaszokat is csökkentik, melyek a korral járnak.

2. Javítja a látást

Az avokádóban található karotinoid és lutein arról ismert, hogy az időskori szemromlást segít megelőzni és csökkenteni. A szem lutein-tartalmának csökkenése a szem romlásával jár, az avokádó pedig hatékonyan tudja pótolni ezt a vegyületet.

3. Szinten tartja a vércukrot

A jó zsírok és olajok, melyek az avokádóban találhatóak, megfelelő szinten tartják a vércukrot. Ez azt jelenti, hogy megvédenek attól az ingadozástól, amit a fehér lisztes termékek és a cukor okoznak, így nem leszel hirtelen kimerült és/vagy farkaséhes.

4. Megelőzi a születési rendellenességeket

A folsav nagyon fontos a születési rendellenességek megelőzésében (akár nyitott gerincről, akár velőcsőzáródásról legyen is szó). Egyetlen csésze avokádó 23%-át fedezi a szükséges folsavnak, így várandósság esetén különösen ajánlott.

avokado2.jpg ()

5. Egészséges bőr

Az avokádóval nemcsak a zöldségesnél, hanem a drogériákban is találkozhatsz. Persze nem nyersen, inkább valami testápoló termék összetevőjeként, ugyanis sok értékes bőrpuhító olajat tartalmaz, így előszeretettel használják kozmetikai célokra is ezt a sokoldalú gyümölcsöt.

6. Megelőzi a rákot

Az avokádó azon túl, hogy erős antioxidáns, így leköti a szabad gyököket, a rákos sejtek növekedését is lassítja, illetve akadályozza. Olajtartalmának köszönhetően különösen hatékony a mellrákkal szemben, ezért különösen fontos nekünk, nőknek.

7. Szájhigiéniát is segíti

Ha felfigyeltél rá, hogy igen gyorsan lesz kellemetlen a leheleted, esetleg nehezen múlik el a rossz szag, mindenképpen természetes megoldást keress. Próbáld ki például az avokádót, mely arról ismert, hogy elpusztítja a baktériumokat, amik a kellemetlen leheletedért felelősek.

8. Fogyaszt

A legtöbb gyümölccsel ellentétben az avokádó elősegíti a súlyvesztést. Egy átlagos avokádó 100 grammonként csupán 200 kalóriát tartalmaz. Azoknak ajánlom az avokádót, akik természetes úton szeretnének fogyni, ugyanis ez a 200 kalória értékes tápanyagokat tartalmaz, nem „üres kalória”.

9. Segíti a tápanyagok felszívódását

Egy tanulmány szerint az avokádó kiválóan segíti a testbe kerülő tápanyagok (vitaminok és ásványi anyagok) felszívódását, hasznosulását. A tanulmány során avokádót rendszeresen fogyasztó emberek tápanyagszintjét hasonlították össze öt alkalommal olyanokéval, akik nem fogyasztottak avokádót. Az eredmény egyértelmű: az avokádót fogyasztók szervezete hatékonyabban használta fel a bekerülő tápanyagokat.

10. Segít megőrizni a szív egészségét

Már korábban is hangoztattuk, az avokádó nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Azt azonban szeretnénk hangsúlyozni, hogy ezek a tápanyagok nagyon fontosak a szívünknek: csökkentik a koleszterinszintet, kontrollálják a vércukorszintet s javítják az általános egészséget. Ezen értékek csökkenése segít elkerülni a stroke és szívroham kialakulását.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X