Főoldal > EGÉSZSÉG > Ételek, melyek párban duplán egészségesek

Ételek, melyek párban duplán egészségesek

almaavokádócsokiegészségételparadicsomtáplálkozás
0

Írta: and

Paradicsom és avokádó A paradicsomban rengeteg antioxidáns hatású likopin van, amely segíthet a

Paradicsom és avokádó

A paradicsomban rengeteg antioxidáns hatású likopin van, amely segíthet a daganatok, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Az avokádóban levő zsiradék pedig támogatja a karotinoidok felszívódását, így az ebbe a csoportba tartozó likopinét is. Épp ezért érdemes a paradicsomot valamilyen egészséges növényi zsiradék társaságában fogyasztani – ha nem szereted az avokádót, egyszerűen csepegtess rá egy kevés olívaolajat, vagy rágcsálj el mellé pár szem diót.

Teljes kiőrlésű gabonapelyhek és napraforgómag

Ha a reggeli gabonapelyheidhez (amelyek persze teljes kiőrlésűek és cukormentesek) fél csésze napraforgómagot adsz, máris elfogyasztottad a napi szükségletedet alfa-tokoferolból, az E-vitamin legaktívabb formájából. Ez az antioxidáns hatású vitamin segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök támadásától, így hozzájárulhat a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, és az immunrendszert is formába lendíti.

Salsa és csicseriborsó

A kalóriaszegény, zöldséges salsához vagy a vegyes salátához egy kis csicseriborsót fogyasztva emelheted az étel proteintartalmát, és anélkül adhatsz hozzá telítő hatású ételt az ebédedhez, hogy túlságosan megemelnéd annak kalóriatartalmát. Az eredmény: lassabban éhezel meg, és sikeresebb lesz a fogyókúrád.

csoki2.jpg ()Alma és csoki

Az alma tele van kvercetin nevű antioxidánssal, amely erőteljes gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, csökkenti az allergia, a szívroham és egyes daganatos betegségek kockázatát. Az antioxidáns leginkább a gyümölcs héjában van jelen, de mivel az esetleges vegyszermaradványokat is leginkább itt találjuk, érdemes bioalmát vásárolni, amely mentes a növényvédő szerektől.

A csokoládéban, a szőlőben és a vörösborban viszont katekin nevű flavonoid van, amely szintén erőteljes antioxidáns hatással rendelkezik. Egy szingapúri tanulmány szerint pedig ez a két antioxidáns együtt különösen hatásos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Halhús és fokhagyma

A halak, különösen a tengeri halak húsa önmagában is értékes táplálék: tele van ásványi anyagokkal, például komoly mennyiségben van benne cink, vas, jód, réz, szelén, és a halolaj is rendkívül jó hatást gyakorol a szervezetre. A fokhagymával fűszerezett hal pedig különösen hatásosan csökkenti az összkoleszterin-szintet, jobban, mintha a fokhagymát és a halat külön-külön fogyasztanád.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X