Főoldal > DIÉTA > Ezeket mindenképpen tudnod kell a dietetikus szerint a léböjtkúráról

Ezeket mindenképpen tudnod kell a dietetikus szerint a léböjtkúráról

dietetikusléböjtléböjtkúra
0

Írta:

Hitek, tévhitek és tények a dietetikustól.

Az ünnepi időszakokban mindannyian megengedőbbek vagyunk magunkkal és többet eszünk-iszunk, mint általában. Jól is van ez így, hiszen pontosan erről szól az év vége: a családi és baráti összejövetelek alatt érezzük magunkat önfeledten jól. A januárral pedig jönnek a nagy elhatározások és a hamar kudarcba fulladó diétás kísérletek. Szabó Adrienn, a Funky Forest dietetikusa összegyűjtötte az év eleji léböjt kúrákkal kapcsolatos legfontosabb tévhiteket és tényeket. Őszinte és gyakorlatias tanácsok következnek a szakembertől!

Az éhezés a mai nyugati társadalmakban kevéssé ismert jelenség, mert napjainkban folyamatosan eszünk. Amint minimális kellemetlenséget tapasztalunk, azonnal rohanhatunk egy kisboltba, rendelhetünk, nyithatjuk a hűtőt, noha számos, állatokon és embereken végzett vizsgálat rámutat a kisebb éhezés, böjtölés jótékony hatására. A rövidebb ideig tartó kalóriamegvonásnak több pozitív hatása is van, például segíti a DNS-helyreállító funkciókat és csökkenti a gyulladásos aktivitást, ami a legtöbb krónikus betegség hátterében áll.

Év elején sokan kezdenek diétázni, a léböjt is népszerű. Szabó Adrienn, a Funky Forest dietetikusa eddig talán soha nem látott összefüggésekre és tényekre világít rá a témával kapcsolatban.

Mi a léböjt kúra?

A léböjt azt jelenti, hogy teljes koplalás helyett a napi energiabevitel biztosítása céljából víz, fekete kávé, natúr tea és híg leves mellett egyéb energizáló folyadékok, például zöldség- és gyümölcslevek is fogyaszthatók. Ahogy az elnevezés is sugallja, ez egy kúra, tehát egy szűkebb, egészen konkrét időszakhoz köthető tevékenység. Tudhatjuk, bármilyen kúrát végzünk, a hatás elillan, ha utána visszatérünk a régi kerékvágásba.

Mennyit kell inni a léböjt során vagy egy normál életmódban?

Nincs általános szabály, hogy mennyit kell 1 nap alatt inni, de félreértés, hogy 1,5 liter bármire is elég, pláne nem a megfelelő hidratáltság elérésére. Bátran mondjuk, hogy mindenkinek a 3 liter felé kell tendálnia a hidegebb évszakok során, a tikkasztó nyári időben pedig az 5 liter sem extrém. A folyadékforrás lehet víz, gyógynövény, gyümölcs, zöld vagy fekete tea, 100%-os gyümölcs- és zöldségpréslé, smoothie, leves.

Ihatsz gyümölcsleveket is Ha aggódsz, hogy sok a cukor a gyümölcslevekben, smoothie-kban, megnyugtatunk. Azokban a gyümölcslevekben, melyek címkéjén az szerepel, hogy 100%-os, nincs hozzáadott cukor, 1% sem, mert akkor máris csak 99% lehetne a gyümölcs.

Hízlal a gyümölcscukor? Nem, önmagában semmi nem hízlal és nem is fogyaszt. Ha a kalóriabevitel magasabb, mint a napi energiaigényünk, és mondjuk gyümölcsből származik a hiperkalorizálás, akkor az hosszútávon szerepet játszhat trigliceridszint emelkedésben, de erre a gyakorlatban igen kevés példát lehet látni. Sokkal inkább a finomított cukrok, és a kényelmi termékekben található glükóz-fruktóz szirup lehet ártalmas a lipid értékekre és ezek jelenhetnek meg zsírként a májban, így életmódváltás során, amikor a folyadék bevitelünket tervezzük, bátran válasszunk jó

minőségű, valódi gyümölcs- és zöldség présleveket, smoothie-kat, a szakmai ajánlásokat figyelembe véve kb. napi 2 dl mennyiségben.

Mire hat valójában a léböjt kúra?

Van, aki erre az időszakra táborba megy, szabadságot vesz ki, figyelmet szentel a regenerációra, masszázsra megy, wellness élményre fizet be, bőrradírozást végez, légzőtornázik, máris láthatjuk, hogy önmagában ez a dedikált idő, amit az egészségünknek szentelünk, a javunkra válik. Vajon mi hat ilyenkor? A kuruzsló-koktélok vagy a hétköznapokból való kiszakadás és a kisebb stressz, mely már önmagában is gyulladáscsökkentő? A kérdés költői, az utóbbi sokkal hatékonyabban támogatja a szervezet betegségmegelőző és egészségfenntartó folyamatait.

A léböjt kúrának fontos része az alkoholtilalom. Amennyiben ez a böjtölő számára változás, ennek is markáns pozitív hatása lesz testünkre és szellemünkre.

A léböjt kúra során csökken a sokszorosan feldolgozott, kényelmi ételek, a zsírdús fogások mennyisége, így az emésztőtraktus leterheltségének csökkentésén keresztül valós érzés, hogy energikusabbak lehetünk.

A rosszabb minőségű ételek helyett beiktatott jó minőségű, valódi zöldség és gyümölcs tartalmú levek fogyasztására irányított fókusz egy extra fitonutriens bevitelt eredményezhet, melynek szintén van pozitív hatása, de erre egyébként mindennemű böjt nélkül is összpontosítanunk érdemes, csak épp nem a diétára jellemző végletességgel és kizárólagossággal.

Hogyan csináld a léböjt kúrát?

Szerintünk, sehogy. Ha 1-2 napnál hosszabban és nem jókedvedből fakadóan végzed a sanyargatást, az egy lelki teher, a jelentős kalóriadeficit pedig stressz lesz a szervezet számára. Ha kiéheztetjük magunkat egy léböjt kúrával, akkor megint oda jutunk, hogy a diétánk többet árt, mint használ. Ekkor pedig az egész böjt mind fiziológiásan, mind lelkileg kontraproduktívvá válik. Csalódhatsz magadban, az akaraterődben, és az egészséges életmódban, holott a kúráknak épp semmi köze az egészségtudatossághoz, a feladásodnak pedig semmi köze a gyengeséghez, inkább jó pont, hogy figyelsz arra, hogy szervezeted sztrájkol az éheztetés ellen. Az energiahiánytól enerváltak leszünk, ebben az állapotban edzeni pedig nagyon erős sérülés veszélyt hordoz magában.

Two glass of fresh beetroot juice and chopped beet on wooden board on gray background.

(Lé)böjt és fogyókúrák helyett kiegyensúlyozott étrend

Jogosan merül fel a kérdés, ha a léböjt és más drasztikus fogyókúrák nem működnek, mi a megoldás? A tudatosság, a tervezés és a kiegyensúlyozott étrend. Szabó Adrienn készített egy ötletadó étrendet, teli folyadékbeviteli lehetőséggel, ami inspirálhat az úton, ha változtatni szeretnél az étkezési szokásaidon


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X