A mediterrán étrend nemcsak egészséges, hanem szívbeteg emberek számára is jelentős előnyöket nyújthat, állítják az Athéni Egyetem kutatói.
A mediterrán diéta, amely gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, olajos magvakban és növényi olajokban, valamint alacsony zsírtartalmú tejtermékekben, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonákban és halakban, védelmet nyújt a szívbetegségekkel és egyes rákfajtákkal szemben.
Az Athéni Egyetem kutatásai szerint azonban eddig nem volt elegendő információ arról, hogy ez az étrend vajon a már szívbeteg páciensek számára is kedvező hatású-e.
A kutatás során ezer olyan pácienst vizsgáltak, akik már átestek szívrohamon, vagy tapasztaltak súlyos mellkasi fájdalmat.
Az étrendeket 0 és 55 közötti skálán értékelték, figyelembe véve a mediterrán diétához való hasonlóságukat.
Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők fele az első szívrohamot követően két éven belül újabbat kapott, de azoknál, akik leginkább követték a mediterrán diéta előírásait, 31%-kal alacsonyabb volt a kockázat a következő rohamra vagy mellkasi fájdalomra az első hónapban.
A kutatás azt is megállapította, hogy a zöldségek, saláták és magvak jelentős szerepet játszanak a kockázatok csökkentésében.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |