Főoldal > DIÉTA > A mediterrán diéta: a hosszú élet receptje

A mediterrán diéta: a hosszú élet receptje

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta:

Azt már eddig is tudtuk, hogy a mediterrán diéta az egyik legideálisabb fogyókúra, mivel tartózkodik a szélsőséges szabályoktól. Most viszont azt is bebizonyították, hogy követői hosszabb és egészségesebb életre számíthatnak.

 

70 felett is aktívan

A Harward Egyetem egyik kutatásában különböző 30-45 év közötti nők étrendjét figyelték meg 1984-1986 között, most pedig újra felkeresték őket, hogy felmérjék egészségi állapotukat. A vizsgálatban megállapították, hogy azok, akik a mediterrán étrended követték, jóval kevesebb időskori betegség rizikófaktorát hordozzák, és 40 százalékkal nagyobb az esélyük, hogy 70 évesen is aktív életet folytassanak. A szigorú diéták és az egyoldalú táplálkozás ugyanis nemcsak a súlyunkat, de későbbi szellemi- és fizikai teljesítőképességünket is befolyásolja.

A mediterrán diéta viszont kiegyensúlyozott, emellett sok olyan élelmiszerre épül, amelyek omega-3 zsírsavakban gazdagok. Ez az esszenciális zsírsav pedig támogatja a keringési- és idegrendszer egészséges működését. A mediterrán diétával ezenkívül megelőzhető a cukorbetegség, a stroke és néhány rákfajta kialakulása is.

mediterran2.jpg ()

A mediterrán diéta alapjai

A mediterrán diéta nem gyors eredményeket garantáló fogyókúra, pozitív hatásai inkább hosszabb távon érvényesülnek. A lényege, hogy a vörös húsok és zsíros fogások helyett a sovány húsokat és halakat részesítsd előnyben. Az ételek elkészítéséhez pedig mindig extra szűz olívaolajat használj! Emellett fontos a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás is, de a tésztáról sem kell lemondanod. A hagyományos tészták helyett viszont durumtésztát használj, mivel több rostot tartalmaz, koleszterintartalma viszont szinte nulla, emellett pedig a vércukorszintedet sem emeli meg olyan hirtelen.

A mediterrán embereknek ezenkívül van még egy titkos életmód receptjük is: minden étkezéshez elkortyolnak egy pohár minőségi vörösbort. Ezt a diétát tényleg nem nehéz betartani, ugye?

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X