Az aszalt szilva népszerűsége növekszik, mivel számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve az emésztési problémák enyhítését és a krónikus betegségek megelőzését.
Az aszalt szilvát, más néven szárított szilvát mostanában egyre több nő választja, miután a 25 és 54 év közötti nők kezdték el elkerülni az aszalt szilva fogyasztását. Ennek a változásnak köszönhetően a gyümölcs népszerűsége megnőtt, hiszen emészthetősége és jótékony hatása kiemelkedő. Az aszalt szilva segít a székrekedés csökkentésében, mivel sok rostot és sorbitot tartalmaz, amely lazítja a székletet.
A gyümölcs egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy véd a krónikus betegségekkel szemben, mint például a rák. A nagy mennyiségű fitonutriens tartalmának köszönhetően megelőzi a sejtek sérülését, s így csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.
Az aszalt szilva emellett a II-es típusú cukorbetegség és az elhízás megelőzésében is kulcsszerepet játszik, hiszen stabilizálja a vércukorszintet az oldható rost tartalmának köszönhetően.
A gazdag oldható rost tartalom segít csökkenteni a koleszterinszintet is, mivel a felesleges epét megköti, ezáltal a májnak kevesebb koleszterint kell termelnie.
Nemcsak emésztési szempontból jótékony, hanem a csontok egészségét is javítja, hiszen gazdag a szükséges vegyületekben, amelyek segítenek megelőzni a csontritkulást.
A K-vitamin és béta-karotin forrásaként az aszalt szilva visszafordíthatja az öregedés jeleit , mivel segít lekötni a szabad gyököket és javítja a vérkeringést. Éppen ezért érdemes beiktatni az étrendünkbe!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |