Ha Olaszországban jársz, ezeket az ételeket vétek lenne kihagynod!
Olaszország neve összeforrt a pizzával, pedig még megannyi gasztronómiai ízbombát rejteget ez a sokoldalú ország. Ha idén ide tervezitek a nyaralást, a következő ételeket mindenképp kóstoljátok meg:
Osso buco alla Milanese
A borjúlábszár egy boros lében készül el. A milanese verziónál rizottó a köret, méghozzá sáfrányos kivitelben, a végén pedig az egészet megszórják gremolátával, ami finomra aprított petrezselyem, reszelt citromhéj és parmezán keverékéből áll.
Saltimbocca
Egy vékonyra lapított borjúszelet az étel lelke, amire zsályaleveleket és 1-1 szelet érlelt sonkát tűznek fel és úgy pirítják át a húst. Meglocsolják egy adag fehérborral, majd sok hideg vajat tesznek rá, és ezzel meg is van a mártás is. Kevésbé ismert olasz étel, de isteni finom és kihagyhatatlan.
Ribollita
A ribollita alapja mindig bab, amit sok zöldség egészít ki: kelkáposzta, káposzta, répa, zeller, a bab egy része összenyomkodva kerül bele. Toszkánában ezt a babos levest általában már előző nap elkészítik, másnap újramelegítik, és vékonyra szelt lilahagymával megszórva tálalják, fokhagymás pirítóssal.
(címlap fotó: 123rf)