Főoldal > FOGADOM > Túltolják a futást az amatőrök

Túltolják a futást az amatőrök

edzésfájdalomfutássérülés
0

Írta:

Lelkesek, de sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók: a rendszeres futók 70 százalékának volt már valamilyen sérülése!

Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt. Mindössze 20 százalék járt már egyáltalán valamilyen sportorvosi, diagnosztikai vizsgálaton – ez is kiderült abból a személyes és online megkérdezéses felmérésből, amit a LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ megbízásából készítettek 2018 októberében 1500 futó bevonásával. Az amatőr futók kevesebb mint fele veszi komolyan a bemelegítést és a nyújtást is csak 57%. Így aztán a szakember szerint sok amatőr futó 50 éves kora felett nagy valószínűséggel kénytelen lesz más sportot választani a rossz futótechnika miatt.

A kevés testmozgás számtalan betegséget okozhat, a magyar lakosság kétharmada mégsem sportol még napi 10 percet sem. Az aktív testmozgást végzők viszont átlagosan másfél órát mozognak naponta. Hazánkban a harmadik legnépszerűbb mozgásforma a futás, elenyésző azonban azok száma, akik tudatosan tervezik meg az edzésprogramot, vagyis szakember segítségével állapítják meg, hogy mekkora és milyen jellegű az a terhelés, ami számukra ideális. A legtöbben – 10 futóból 7 – mindössze saját megérzéseikre hagyatkoznak, azaz leginkább csak futnak, de azt nem tudatosan teszik. A túledzésről viszont 80 százalék hallott már. A megkérdezett futók harmada hetente kétszer, fele hetente ennél többször fut.

Az amatőr sportolók a bemelegítésre még csak-csak szánnak időt, de a nyújtás sokszor teljesen elmarad, vagy csak 1-2 percet töltenek ezzel. Csupán 57 százalék veszi komolyan, és fordít rá legalább 10 percet.

„Remek ötlet, ha valaki sportként a futást választja, hogy megőrizze egészségét, javítsa fizikai állapotát. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy akár árthatnak is maguknak: a lelkes kezdőknél például gyakori a túledzés, amikor valaki többet fut annál, mint amit a saját fizikális állapota, erőnléte megengedne. Sőt az is előfordulhat, hogy valaki számára testi adottságai, egészségi állapota miatt nem a futás a legideálisabb mozgásforma. Mindezek figyelmen kívül hagyása sérüléshez, mozgásszervi panaszokhoz vezethet, pedig egy előzetes diagnosztikai felméréssel a problémák könnyen megelőzhetők lennének” – mondta Dr. Török Krisztina, az LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ igazgatója.

Egy-egy súlyosabb sérülés után a felépülés, illetve a mozgásszervi panaszok gyógyulása akár fél évet is igénybe vehet. A szakember szerint az ilyen problémák arra is visszavezethetők, hogy egészen egyszerűen rossz technikával futunk.

„Jellemző, hogy ezek a rossz beidegződések az életkor előrehaladtával egyre inkább érezhető hatást gyakorolnak a testre: fájó végtagok, nehezen hajló ízületek, mozgásszervi panaszok fordulnak elő. A mozgás örömét visszanyerni sokkal több befektetést igényel, mint preventív, megelőző szemlélettel, akár szakember segítségével a jó gyakorlatot kialakítani” – tette hozzá Dr. Török Krisztina.

A felmérés keretében személyesen 300, az interneten keresztül pedig további 1200 futót kérdeztek meg 2018 októberében. A minta nem reprezentatív.

Forrás: Avantgarde


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X