Főoldal > FOGADOM > Előzd meg a sérüléseket a csoportos órákon

Előzd meg a sérüléseket a csoportos órákon

csoportos edzéscsoportos órasérülés
0

Írta:

Az edzőtársakkal űzött “versengés” sokszor a testi épséged rovására is mehet – de csak akkor, ha nem tartod be a következő tippjeinket!

Bizonyított tény, hogy a csoportokban való edzés a legjobbat hozza ki belőlünk: ez egy jó edzőnek, a sportnak, az edzőtársaknak és a versengési hajlamnak is köszönhető – utóbbi viszont veszélyessé is válhat, hiszen egy idő után már nem a saját testünkre hallgatunk, hanem azért eddzünk, hogy a többieknek megmutassuk, “mi is meg tudjuk csinálni”.

Ha valaha is voltál már hasonló pozícióban, akkor ez a cikk neked való, mert három olyan alapvető trükkbe és szabályba is beavatunk, mely úgy segíthet át a csoportos órák nehezebb részein, hogy közben nem kell szégyenkezned vagy kellemetlen szituációkba bocsátkoznod!

  1. Alkalmazkodj a testedhez!

Minden egyes alkalommal, mielőtt elkezdesz egy új csoportos órát, szánj pár percet arra, hogy bemutatkozz az edzőnek és tájékoztatod őt az esetleges sérüléseidről, egészségügyi állapotodról, vagy csak a tájékoztatod őt az edzettségi szintedről.

Hidd el, neki lenne a legkellemetlenebb, ha sérülés adódna a csoportban, ezért, ha valóban jó edző, akkor támogatni és biztatni fog arra, hogy minden gyakorlatot úgy és olyan formában végezz el, ami még nem megterhelő a számodra.

Amennyiben viszont azt javasolja, hogy az edzettségi szinted vagy az egészségügyi állapotod miatt válassz más csoportos edzést, akkor se keseredj el – lehet, hogy a következő mozgásforma még jobban a kedvedre fog válni!

  1. Gondolkodj realisztikusan!

Bármilyen sérülés nélkül is előfordulhat, hogy a csoportos órán kiadott instrukciókat egyszerűen nem tudod elvégezni – ez lehet azért, mert még nem vagy azon az edzettségi szinten, de az is lehet, hogy hibádon kívül rosszul értetted meg a gyakorlatod.

Ha ez a helyzet, ne pánikolj, hívd magadhoz az edzőt és beszéld meg vele gyorsan a szituációt. Valószínűleg segít majd a gyakorlat kivitelezésében, de ha végképp nem megy, akkor egy könnyített verziót fog javasolni neked, ami még jobban fogja erősíteni a testedet.

Amennyiben az edzőt olyan gyakorlatot kér tőled, amit realisztikusan átgondolva biztosan nem fogsz tudni megcsinálni, bátran mondj nemet, hiszen te ismered a legjobban a testedet! Hidd el, sokkal jobb nemet mondani, mint utána heteken szenvedni egy esetleges sportsérüléstől!

  1. Fókuszálj a formádra!

Bár csoportos edzésről beszéljünk, ne felejtsd el, hogy a fókusz most is a saját testeden van! A sérülések és a húzódások elkerülése végett minden nehéz gyakorlatot – legyen szó nyújtásról, táncról, felülésről, vagy kitartott pozícióról – alakíts át a kedvedre úgy, hogy még a számodra is kivitelezhető legyen.

Akkor sincs baj, ha az edződ észreveszi, hogy te máshogy csinálod a gyakorlatot – egyrészt felismeri, hogy különleges figyelmet igényelsz, másrészt egyre több és változatosabb gyakorlatokat fog mutatni az óráin belül úgy, hogy az mindenkinek a kedvére váljon!

  1. Válts edzőt!

Ne feledd: ha végképp nem tudod teljesíteni a csoportos órán kérteket, akkor sem biztos, hogy veled van a baj! Lehet, hogy csak az edzővel nem szimpatizálsz, de az is lehet, hogy a társakkal való versengés zavar.

Akárhogyan is legyen, csak akkor mondj le egy adott sportról, ha már több edzőt és többféle csoportos órát is kipróbáltál – amennyiben pedig végleg nem válik az ínyedre a csoportos órák hangulata, akkor se keseredj el, hiszen sokan csak akkor tudnak igazán formába lendülni és az egészségükre koncentrálni, ha egy magukban edzenek!


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X