Főoldal > MAGAZIN > Miért ad ki fura hangokat a tested?

Miért ad ki fura hangokat a tested?

egészséghangtest
0

Írta: and

A legtöbb persze semmi súlyosat nem jelent, de van néhány olyan eset, amikor nem árt felfigyelni rájuk, &

A legtöbb persze semmi súlyosat nem jelent, de van néhány olyan eset, amikor nem árt felfigyelni rájuk, és időben orvoshoz menni.

Ropog a vállad

Ha nem társul hozzá fájdalom és a vállad mozgása is teljesen szabad, akkor feltehetően ártalmatlan. „Valószínűleg valamilyen merevség okozza a rotátorköpeny és a körülötte levő nyáktömlő, illetve a vállcsúcs között ¬– árulja el dr. Dobos Márta ortopéd szakorvos. – Gyakran egyszerűen az idő múlásának velejárója. Ám jelezheti egy ín, a nyáktömlő vagy a vállízület gyulladását, esetleg a rotátorköpeny vagy az ízületi porc sérülését is.” Az ízületi gyulladást a gyakran ugyanúgy ismételt mozdulatok is kiválthatják.

Mikor fordulj orvoshoz? Ha a ropogást fájdalom kíséri vagy beszűkül a vállad mozgása. Ilyenkor mindenképp ortopéd szakorvosnak kell megvizsgálnia, aki a leggyakrabban gyógytornát javasol terápiaként. Szakértőnk azt ajánlja, hogy ilyenkor minél hamarabb menj orvoshoz, mert a vállízület izomvezetésű ízület és nagyon könnyen „befagy”.

Kattog az állkapcsod

Ha a hang éles és hangos, lehet, hogy az állkapocsízületed mozdult el kissé. Ez azonban a legtöbb esetben nem jelent komoly problémát.

Mikor fordulj orvoshoz? Ha a kattogás mellett nehezen tudod kinyitni vagy bezárni a szádat. Ha tudod magadról, hogy gyakran csikorgatod a fogadat, a hosszú távú károsodások elkerülése érdekében mindenképp fordulj orvoshoz. Ha csak egyszer-egyszer fordul elő a kattanás, és nem társulnak hozzá további tünetek, akkor is figyelj oda az állkapcsodra: minimalizáld a rágózást, és a rágós ételeket is kerüld.

delutan2.jpg ()Roppan egyet a térded, a bokád vagy a könyököd

Általában három dolog állhat a háttérben: az ín hozzácsapódik az ízülethez, gázbuborék szabadul fel az ízületet körülvevő folyadékból (ez történik akkor is, amikor az ujjaidat ropogtatod), vagy az ízület kicsit kitér a szokott helyéről. A ropogás egyébként az idő múlásával egyre gyakoribbá válik.

Mikor fordulj orvoshoz? Ha a ropogás mellett a térd vagy a boka megdagad, fáj vagy csökken a mozgásterjedelme. „Ha folyton ropog és fáj a térd, annak a leggyakoribb oka az ízületi kopás – mondja dr. Dobos Márta. – Az olyan roppanás, amelytől majdnem összecsuklunk, akut sérülés jele lehet, szalagsérülésé, a térdízület porcgyűrűjének (a meniscusnak) a sérüléséé, esetleg ízületiporc-leválásé. A valódi ízületi ropogást, amit orvosi nyelven crepitatiónak hívnak, orvos tudja diagnosztizálni, ezért minél hamarabb forduljunk szakemberhez.”

Horkolsz

A jellegzetes hang akkor keletkezik, amikor alvás közben a száj és a torok lágy részeit rezgeti a levegő. Sokszor a túlsúlyhoz társul, így lehet, hogy a legegyszerűbb gyógymódja az, ha fogysz egy keveset, de a horkolás elleni spray és orrtapasz is hasznos lehet.

Mikor fordulj orvoshoz? Ha időnként levegő után kapkodva, verejtékben úszva ébredsz, és napközben is fáradtnak érzed magad. Lehet, hogy alvási apnoéd van, vagyis alvás közben időnként kimarad a lélegzeted. Ez veszélyes állapot, többek között a stroke és a cukorbetegség kockázatát is növelheti, de a kialvatlanság miatt akár komoly balesetveszélyt is okozhat, ha például sokat vezetsz.

A teljes cikket keresd a Wellness magazin 2015/5. számában!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

proteinrecept

A tökéletes protein shake receptje

Írta:
0

Csapvíz és proteinpor? Ugyan! Ha igazán ütős edzés utáni italt kevernél, egy sima fehérje shake helyett inkább egy fincsi protein smoothie-ban gondolkodj, ami nemcsak isteni frissítő, de még az alakformálásban is a segítségedre lesz.

Kövess Facebook-on!
X