Főoldal > PSZICHÉ > Hogyan tartsuk be új évi fogadalmainkat?

Hogyan tartsuk be új évi fogadalmainkat?

eltökéltségfogadalommegvalósításúj év
0

Írta:

… a többiek idegesek, mert az új évi fogadalmuk szerint most kezdték el a fogyókúrát és szenvednek a szénhidrát megvonástól, vagy éppen leszokóban vannak a dohányzásról, az ő idegeik a nikotinéhségtől feszülnek pattanásig. Szerencse, hogy már évek óta nem fogadok meg semmit, úgysem tudnám betartani – meséli Zoltán Éva irodavezető. Az új évet általában pozitív […]

… a többiek idegesek, mert az új évi fogadalmuk szerint most kezdték el a fogyókúrát és szenvednek a szénhidrát megvonástól, vagy éppen leszokóban vannak a dohányzásról, az ő idegeik a nikotinéhségtől feszülnek pattanásig. Szerencse, hogy már évek óta nem fogadok meg semmit, úgysem tudnám betartani – meséli Zoltán Éva irodavezető.

Az új évet általában pozitív várakozással kezdjük. Szilveszteri jó hangulatunk arra sarkall bennünket, hogy újévi fogadalmakat tegyünk. „Ezentúl időben érkezem minden reggel” „Nem kapom fel a vizet olyan gyorsan” „Jobban fogok spórolni”, „Munka után hetente 3x edzeni fogok”…..

Mennyire gondoljuk komolyan ezeket a fogadalmakat? Csak a szilveszteri lendület és felszabadultság mondatja ki velünk, vagy valóban eltökéltek vagyunk céljaink megvalósításában?

Felmérések szerint az újévi fogadalmak 80%-át már januárban megszegjük, áprilisra pedig az újév első napján tett fogadalmak 95%-a köddé válik.

shutterstock_54250267.jpg ()Közös és egyéni fogadalmaink

Sok minden befolyásolhatja, hogy mennyire tudjuk megtartani a fogadalmainkat: stressz, motiváció, munkatársak és a család véleménye, aktuális idegállapotunk.

Fontos, hogy olyan célkitűzéseink legyenek, amelyek reálisak és megvalósíthatók. Ha pl. egyszerre szeretnénk megszabadulni a rajtunk levő 10 kilónyi feleslegtől és abbahagyni a dohányzást és emellett még hetente 3x sportolni is – ez valószínűleg túl sok változás egyszerre és kevés az esély, hogy sikerülni fog.

Érdemes az újévi fogadalmakat úgy alakítani, hogy egy évre előre maximum 1-2 dolog megváltoztatását fogadjuk csak meg. Ha ezek sikeresek, akkor további változásokat generálhatnak. Mindenkiben van félelem a változástól, ezért nem érdemes fenekestül felforgatni az életünket.

A fogadalmakat általában egyénileg tesszük meg: „mától fogva nem chatelek a munkahelyemen”, „ebben az évben sokkal jobban odafigyelek a szakmai kapcsolataim ápolására”, „legalább egy tréningen részt veszek”….

Tehetünk közös fogadalmat a közvetlen munkatársainkkal együtt. A közös fogadalmak a csoporthoz tartozás érzését erősítik, a csoportmunka hatékonyságát növelik, tehát mindenképpen hasznosak, de csak addig, ameddig mindenki betartja az önként vállalt új feladatokat.

Az újévi fogadalmaink általában az egészségünkkel és a külsőnkkel függnek össze, de ha a munkát állítjuk fókuszba, akkor a leggyakoribb fogadalmak a következők:

1. Jobban törekszem a munka-magánélet egyensúlyának megteremtésére.

2. Többször fogok delegálni, hogy ne rajtam legyen minden teher.

3. Több időt töltök a munkám/vállalkozásom ügyinek megtervezésével.

4. Csatlakozom egy szakmai szervezethez, klubhoz, vagy közösséghez.

5. Tökéletesítem angol/német/francia/olasz stb. nyelvtudásomat.

6. Megtanulok „nem-et” mondani.

7. Keresek egy új és jobb munkahelyet.

A cikket teljes egészében elolvashatod a Profession.hu oldalán – kattints a folytatásért.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X