Főoldal > SZAKÉRTŐK > Miért nem sikerül betartani a fogadalmakat?

Miért nem sikerül betartani a fogadalmakat?

év végi fogadalomfogadalomönismeret
0

Írta:

Az egyik titok az, hogy rendelkezz kellő önismerettel, ez segíthet abban, hogy olyan fogadalmat válassz, amit véghez is tudsz vinni.

Az ünnepek, az  év vége közeledtével megengedőbbek voltunk, elfogadóbbá váltunk saját magunkkal szemben. Ha étkezésről, italozásról, vásárlásról volt szó, úgy éreztük, ez még bele fér, ennyi jár nekünk. Az ünnepek elmúltával viszont fordult a kocka, és sokan fogadalmakat tettünk, azokkal próbáljuk ugyanis kompenzálni az elmúlt évünket. A fogadalmak általában a rossz szokások elhagyásáról, egészséges életmód elkezdéséről, vagy önmagunk fejlesztéséhez kapcsolódnak – tudtuk meg Sarkadi Bálint klinikai szakpszichológustól, a Budapest Pszichológia – Pszichológiai és Pszichoterápiás Központ munkatársától, a wellandfit.hu szakértőjétől.

Hagyományok

Az újévi fogadalmak több ezer éves hagyományra nyúlnak vissza, akkoriban az isteneket ünnepelték, különböző esküket tettek, vagy megajándékozták társaikat és áldásokkal köszöntötték egymást az emberek. Az idő múlásával ez a szokás sokat változott, napjainkban leginkább nagy elhatározásokat teszünk – és jó esetben tartjuk is azokat.

Gyakori újévi fogadalmak

Leszokni egy káros szenvedélyről

Az egyik leggyakoribb és mellette a legnehezebben tartható fogadalmak közé tartozik a dohányzásról és az alkoholról való leszokás. A nehézséget legtöbbször az okozza, hogy az elhatározás mögött nincs valódi motiváció, gyakran csak a környezet vagy a társadalmi nyomás hatására szeretnének változtatni az emberek. Ezeknek a függőségeknek az elengedése ráadásul nem egyszerű feladat, ezért a megfelelő eredmény elérése érdekében érdemes szakember segítségét kérni.

Egészségesebb életet élni

Sokan választják újévi fogadalomnak, hogy egészségesebben fognak élni, tudatosan fognak táplálkozni. Ám belevágni egy szigorú, szakértői felügyelet nélküli diétába nem feltétlenül a legjobb döntés. Érdemesebb inkább apró lépésekkel kezdeni folyamatot, úgy életmódot váltani, hogy kisebb célokat tűzünk ki magunk elé, így haladva a vágyott állapot felé.

Sportolni, mozogni

A közösségi médiában látott, okosan megfotózott kerek fenekek és kockás hasak vonzóvá tehetik számunkra a sportokat. Arra motiválnak, hogy ellátogassunk különböző edzésekre. Ám mielőtt belevágunk bármilyen edzésbe, érdemes elgondolkodni rajta, hogy milyen sport az, ami igazán testhezálló számunkra. Egyéni vagy csoportos edzés? Egyéni vagy csapat sport? Az is fontos kérdés, hogy mi a célunk az edzéssel. A lényeg, hogy előbb találd meg a számodra megfelelő és a személyiségedhez leginkább passzoló sportot, és utána vágj bele az életmódváltásra. Hidd el, így könnyebb lesz.

Karitatív tevékenység

Az, hogy másoknak segítsünk, szerencsére sokakat foglalkoztat, ezért gyakran ezzel kapcsolatban tesznek fogadalmakat az emberek újév alkalmából. A lelkesedés szuper dolog, de akik biztosra akarnak menni, azoknak érdemes utána járni, mely területeken jelenten sokat a segítség, és hogy kinek mely területen tudják a legjobban hasznosítani a képességét. Ne ott segíts ahol menő, hanem ahol szükség van ár.

Bakancslisták

A Bakancslista egyre népszerűbb fogalom: célja, hogy összegyűjtsünk olyan dolgokat, amik fontosak számunkra, amiket szeretnénk átélni. Általában olyan tevékenységek szerepelnek a személyes listákon, melyek valamilyen módon hozzájárulnak a személyiségünk fejlődéséhez. Sokan újévkor erről a listáról választanak egy elemet, és arra esküsznek fel, hogy az idei év során meg fogják tenni az adott dolgot. A bakancslistán általában több elem is szerepelhet, így nem lehet a megvalósításra kifogás, hogyha nem épp a legmenőbb jutott erre az évre.

Új kezdet?

Az újévre és az ahhoz kapcsolt fogadalmakra gyakran úgy tekintünk, mint egy új kezdetre, amely reményt ad a következő évhez. Ám gyakran előfordul, hogy a fogadalmak néhány hét vagy hónap után kudarcba fulladnak. Ennek az az oka, hogy túlvállaljuk magunkat, vagy olyan változásokat szeretnénk véghez vinni, amikre még nem állunk készen. Azért, hogy elkerüljük a kudarcokat, érdemes megfogadni néhány tanácsot.

  • Ismerd meg önmagad! Fontos, hogy rendelkezz kellő önismerettel, ez segíthet abban, hogy olyan fogadalmat válassz, amit véghez is tudsz vinni.
  • Szabd magadra a céljaidat! Ne elégedj meg általános fogadalmakkal, minél pontosabban fogalmazod meg őket, annál könnyebb dolgod lesz.
  • Írd össze a fogadalmaidat! A szó elszáll, a lista mindig ott lesz, hogy figyelmeztessen mit is szeretnél elérni.
  • Oszd meg másokkal a terveidet. Ha megbeszéled a családtagjaiddal vagy a barátaiddal a fogadalmaidat, akkor még inkább törekedni fogsz rá, hogy teljesítsd őket.
  • Ne csüggedj! Ha nem sikerül elsőre, próbálkozz tovább. A kis lépés is nagy eredmény, a fontos az, hogy elindultál az úton.
  • Merj segítséget kérni! Egyedül nehéz elhagyni a régi szokásokat és újakat kialakítani. Ezért érdemes segítséget kérni, ha elakadnál a fejlődésben. Akár baráttól, akár szakembertől kérsz segítséget, mindkét esetben jól jársz. Együtt könnyebb.

A fentebb sorolt ötletek segítségedre lehetnek abban, hogy könnyebben tartsd magad az újévi fogadalmaidhoz. Ha elakadnál, ne csüggedj, mindenki, aki egy célért küzdött, átment ezen a nehéz időszakon.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X