Főoldal > SZAKÉRTŐK > Top 10 diéta hiba

Top 10 diéta hiba

diétahiba
0

Írta:

Úgy érzed mindent megteszel, mégsem jön össze a számodra ideális alkat? Segítünk kideríteni mi hátráltathat célod elérésében!

Nők és férfiak jelentős része panaszkodik arra, hogy folyamatosan edz, alig eszik, mégsem fogy. Ha úgy érzed, hogy Neked is problémát okoz a zsírégetés, a testsúly-kontroll, vedd számba, hol hibázhattál. Ne feledd azonban, a megfelelő testösszetételt az év minden napján fontos fenntartanod a fizikai és mentális egészséged megőrzése érdekében.

1.Éhezés

Ha fogyókúrázol az állandó éhezés lelkileg is meggyötör az állandó, kellemetlen éhségérzet és a rohamokban rád törő nassolási, falási vágy miatt. Szintén veszélyt jelent egy nem megfelelően összeállított étrend követése, ami a zsírtömeg mellett a vázizomtömeg csökkenésével is együtt járhat. A kisebb izomzat még kevesebb energiát igényel, így az anyagcsere tovább lassul, mígnem a szervezet alkalmazkodik a kevesebb tápanyaghoz, és drasztikusan lelassítja vagy akár meg is állítja a fogyás ütemét. Mindeközben koplalással nem jutunk elég szükséges tápanyaghoz, vitaminokhoz, ásványianyagokhoz, ezért erőtlenek és fáradtak leszünk. Emiatt csökken a fizikai aktivitás és a motiváció mértéke, amely még nagyobb fokú izomvesztéshez, alapanyagcsere csökkenéshez vezet.

  1. Túlzásba vitt kardió, vagy súlyzós edzés hiánya

A túlzásba vitt, folyamatos, órákig tartó kardiózás hatására a szervezet nem áldoz energiát izomépítésre és fenntartásra, ezért a test vázizomtömege csökken. Ugyanakkor a súlyzós edzés hiánya is problémát okozhat. Mivel a szervezet legnagyobb kiterjedésű, energiát felhasználó szerve a vázizomzat, így a testedzés segít megelőzni az elhízást és jótékony hatással van az energiaegyensúlyra, az anyagcserére. Ezért fontos a megfelelő mennyiségű kardiózás és fehérjebevitel, valamint a súlyzós gyakorlatok is.

  1. Elégtelen fehérjebevitel

Az emelt fehérje és csökkentett szénhidrátbevitel a hatékony fogyókúra alapja. Az emelt fehérjebevitel táplálja az izmokat és regeneratívan hat rájuk, ám nem ad extra tápanyagot a zsírszövetnek, ezért képesek lehetünk egyidejűleg izmot építeni és zsírt leadni. Edzést követően magas biológiai értékű fehérjeforrásra van szüksége a szervezetünknek, ilyenek a fehérje alapú étrend-kiegészítők. Az edzést követően bevitt aminosavak elősegítik az izom fejlődését amellett, hogy a magas fehérje tartalmú élelmiszerek fogyasztása gyorsítja az anyagcserét is.

  1. Leptinrezisztencia

A leptin az étkezések utáni telítettség-érzetért felelős hormon, normálértéke függ az életkortól, a testalkattól és a nemtől. A zsírsejtek termelik, ezért, ha kevesebb a zsírraktár, akkor a leptinszint is alacsonyabb, ami nagyobb étvággyal jár, ami hosszabb távon elhízáshoz vezethet. Amint a szervezet táplálékhoz jut, nő a leptin szint, csökkentve az étvágyat. Azonban a tudomány jelenlegi állása szerint a túlsúlyos emberekben mégis többnyire emelkedett leptinszint mérhető. Ez az ún. leptinrezisztenciának köszönhető, ami telítettségérzet hiányához vezet. Így hiába termelődik egyre több és több leptin, nem váltja ki a kellő étvágycsökkentő hatást. A leptin szint azonban kimutatható vizsgálattal, ezért, ha úgy érzed, hogy ez állhat a fogyásod sikertelenségének hátterében, végeztess leptin vizsgálatot. Részletekért kattints ide!

  1. Alváshiány

Az alváshiány gyakori probléma a modern társadalomban, egyik negatív hatása, hogy a leptin- és ghrelinszintek csökkenése az éhség-jóllakottság egyensúlyának zavara révén fokozza az elhízás kockázatát.  Emellett negatívan befolyásolja az immunrendszer működését is, márpedig legyengült immunrendszerrel, fáradtan, dekoncentráltan, csökkent motivációval szinte lehetetlen megfelelő hatékonyságú edzésmunkát végezni.

  1. Vitaminhiány

Gyakori tévhit, hogy a vitaminok, ásványianyagok növelik az étvágyat. A vitaminoknak nincs önálló kalóriaértékük, így a megfelelő étkezés mellett a vitaminok szedése nem okoz testsúlynövekedést. Mivel az emberek többsége ma már nem tudja fedezni szimplán zöldség és gyümölcsfogyasztással vitaminszükségletét, ezért ez esetben célszerű valamilyen vitaminkészítmény alkalmazása.

  1. Vashiány

A vashiány sok embert érintő probléma, ennek ellenére gyakran nem derül rá fény, mivel igen változatos tüneteket produkál. Bármelyik életkorban kialakulhat, leggyakrabban azonban nőknél jelentkezik. A tünetek széles skálán mozognak. Ha gyanakszol rá, hogy te is vashiányban szenvedsz, végeztess laborvizsgálatot, amelyből gyorsan fény derül a vas szintedre és a vasraktárad állapotára. Részletekért kattints!

  1. „Pedig már csak gyümölcsöt eszek vacsorára, mégsem fogyok!”

A friss gyümölcsöknek helye van egy kiegyensúlyozott, változatos étrendben. A hangsúly a gyümölcsfogyasztás időpontján van. A friss gyümölcsök gyorsan felszívódó szénhidráttartalmuk miatt gyorsan megemelik a vércukorszintet, emiatt nehezebben szabadulunk meg a felesleges kilóktól. Fogyókúra esetén célszerű a gyümölcsfogyasztást edzés előtti időszakra összpontosítani, semmiképp sem vacsora helyettesítésére.

  1. Túl kevés folyadékbevitel

Az egyénenként javasolt napi folyadékmennyiség mértékét számos tényező (életkor, testtömeg, aktuális időjárás, stb.) befolyásolja.  A nem megfelelő hidratáció következtében egyebek mellett jelentős mértékben csökkenhet a szellemi és a fizikai teljesítőképesség, zavart szenvedhet a szervezet hőszabályozó rendszere és a szívműködés, bélműködést is befolyásolhatja. A sportolás növeli a szervezet folyadékszükségletét, ezért ügyelni kell a fokozott folyadék bevitelre, lehetőség szerint szénsavmentes, tiszta víz bevitelével.

  1. Kevés rostfogyasztás

A növényi rostokban gazdag élelmiszerek hosszabb ideig tartó rágást igényelnek, fogyasztásukkal megnő az étkezésidő, és úgy érezzük, hogy több ételt fogyasztunk el. A hosszan tartó rágás miatt a gyomornedv mennyisége is fokozódik, ami szintén segíti a gyomor telítődését. A diétás rostok megnyújtják a gyomor kiürülésének az idejét, ezzel csökken az éhség- és megnő a jóllakottság érzet ideje. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ha a rostban szegény táplálkozás elégtelen folyadékbevitellel párosul, a béltartalom besűrűsödik, ami nyomást gyakorolhat a bélfalra kellemetlen érzést okozva.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X