Főoldal > SZAKÉRTŐK > Rövid és hosszútávú diétás stratégiák

Rövid és hosszútávú diétás stratégiák

diétafogyásfogyókúra
0

Írta:

Ha az életmódváltás célja a fogyás, türelmesnek kell lennünk magunkhoz – Simon Sarolta dietetikus írása.

Hogyan kezdjünk neki a diétázásnak?

Ha életmódot szeretnénk váltani, akkor felmerülhet a kérdés bennünk, hogy miként is álljunk neki a dolognak. Az egészséges táplálkozás alapjairól manapság rengeteg felületen olvashatunk és hallhatunk, azonban az ellentmondó információk tömkelege miatt egyre nagyobb zűrzavar keletkezhet a fejünkben.  Nagy segítség lehet ilyenkor, ha olyan forrásokból tájékozódunk, amelyek a hazai és nemzetközi szakmai irányelvek és ajánlások alapján osztanak meg információkat (pl.: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, WHO, vagy akár a kedvenc dietetikusunk közösségi média oldala). Ezen felül a legjobb választás, ha egy jól képzett szakemberhez fordulunk segítségért, aki elindít minket az életmódváltás rögös, ám de annál is kifizetődőbb ösvényén.

Az életmódváltás fontosabb elemei

A folyamat egyik alappillére az egyénre szabott, kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás kialakítása, ami mentes minden szélsőséges megközelítéstől és elsődleges célja, hogy egy életen át tartható legyen. Természetesen előfordulhat, hogy egy jelenlévő egészségügyi probléma miatt szakorvosi javaslatra kell kizárnunk, vagy nagymértékben megszorítanunk bizonyos élelmiszereket és tápanyagokat az étrendünkben, de ezekben az esetekben is a dietetikus lesz a segítségünkre, hogyan oldjuk meg ezt a nehézséget a leggördülékenyebben. Egy dietetikai konzultáció során az egészségügyi állapoton, az antropometriai adatokon és az élethelyzeten túl részletesen át kell beszélni az eddigi táplálkozásunk minden aspektusát. Ezekből az adatokból tud majd a szakember pontos következtetéseket levonni és meglátni a fejlesztendő és korrigálandó részleteket, amelyek mentén fokozatosan elindulhatunk. Emellett egy szimpatikus mozgásforma beépítése, az alvás optimalizálása és a stresszkezelési technikák elsajátítása is szükséges, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki magunkból a saját egészségünk érdekében. Nagyon fontos még továbbá a támogató családi légkör az ilyen elhatározásoknál, hiszen hamar kedvünket szeghetjük ennek hiányában.

Hamar munka ritkán jó

Ha az életmódváltás célja a testsúlyunk csökkentése, akkor mindenképpen türelmesnek kell lennünk magunkhoz, hiszen heti 0,5-1 kg súlyvesztés tud tartós lenni. Kételkedve forduljunk az olyan diétákhoz, amelyek szélsőséges módszerekkel igyekeznek hatásos eredményt elérni. Legyünk óvatosak, mert a gyors fogyást ígérő, mindenféle csodabogyóval kiegészített időszakos diéták szolgálhatnak pillanatnyi sikerekkel, azonban több probléma is van velük, ami miatt nem ajánlott ilyen technikákhoz fordulni. Egyik ilyen gond, hogy nem tanítanak meg helyesen táplálkozni, nem tudjuk meg, hol csúsztak el az eddigi étkezéseink, ami miatt a súlyfelesleg kialakult. Ebből következik a második probléma, hogy a leadott súlyfelesleg a diéta abbahagyását követően könnyedén vissza is jön, mert visszatérünk az általunk berögzült helytelen alapokhoz. A többszöri nagymértékű súlyingadozást értjük a jojó effektus alatt, ami rendkívül megterhelő a szervezetünknek, akár szív- és érrendszeri problémákat és hormonális eltéréseket is okozhatnak a későbbiekben. Ezen felül számos meglévő állapotnál (pl.: várandósság) vagy betegségnél (pl.: cukorbetegség) kifejezetten ellenjavallt az esetlegesen fellépő egészségügyi kockázatok miatt ilyenekbe belevágni. Végül, de nem utolsó sorban a gyors fogyasztás során a zsírtömeg mellett nagymértékű izomtömeget is bontunk el, ami szakemberi kontroll nélkül nem kívánt testösszetételt eredményezhet.

Időszakos diéták

Félreértés ne essék, bizonyos esetekben ajánlhat nekünk a dietetikusunk rövidtávú diétát, de ennek oka általában egy megváltozott egészségi állapothoz, vagy bizonyos élethelyzethez köthető. Ez esetben a szakember még nagyobb körültekintéssel fog javaslatokat adni kifejezetten ránk szabva. Ilyen diéta lehet egy epeműtét utáni rehabilitációs időszak étrendje, ahol az emésztőrendszer fokozott kíméletére van szükség, vagy akár egy versenyétrend is, ahol az elsődleges feladat a sportoló felkészítése és csúcsformába hozása a verseny napjaira és az azutáni regeneráció megsegítése táplálkozással.

Válasszunk okosan!

Látható tehát, hogy az életmódváltásnál nem egyszerű megtalálni a hozzánk legjobban passzoló, hosszútávú módszert. Tanácsos, hogy mindenképpen kíméljük magunkat az időnket és a pénztárcánkat attól, hogy szélsőséges, rövidtávú diétákkal próbálkozunk. Forduljunk szakemberhez, akinek segítségével a befektetett időnk és energiánk igen hamar megtérülhet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X