Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 dolog, amit bátran fogadj meg!

10 dolog, amit bátran fogadj meg!

egészségéletmódváltásfogadalomfogadomfogyás
0

Írta:

Újévi fogadalomtételre készülsz? A sok megvalósíthatatlan fogadalom helyett adunk pár tippet, mivel tehetsz jót magadnak.

1. Lefogyok

Az egyik leggyakoribb fogadalom, melybe a legtöbbünknek beletörik a bicskája. Ennek oka, hogy azonnali eredményt akarunk, tehát már egy napi koplalás után nádszálkarcsúak akarunk lenni, és ha ez nem sikerül, elveszítjük a lelkesedésünket. Ezeket az akadályokat kell felszámolni. Tervezd meg először tudatosan, hogy mit szeretnél. Például: egy hónap alatt ledobok négy kilót, és hetente háromszor lemegyek edzeni. Ez egy ésszerű, és betartható terv, mellyel valóban eredményt tudsz elérni, anélkül, hogy elveszítenéd a motivációd.

2. Találkozom a barátaimmal

Ez egy nagyon helyes elhatározás. Nemcsak azért, mert egy-egy baráti összejövetel kizökkent a mindennapi mókuskerékből, és jókedvre derít, de még az egészségednek is jót tesz. Ugyanis a szociális élet hiánya legalább annyira káros tud lenni a szervezetre, mint az alkoholizmus vagy a dohányzás, ráadásul hízásra is hajlamosít. Ennyi ok bőven elegendő kell legyen, hogy ne légy rest meghívni a barátaidat egy kis esti vagy hétvégi dumálásra.

3. Leteszem a cigit

No igen, a fogyás mellett a másik leggyakoribb fogadalom, mely szintén hajlamos kudarcba fulladni. Ahhoz, hogy elviseld a leszokással járó kezdeti kellemetlen tüneteket, konzultálj egy ex-dohányossal, hogy ő, hogyan vészelte át ezt az időszakot. Valószínű több ötletet is tudsz meríteni tőle. Például gondolj arra, ha végleg száműzöd a cigit, azzal egy év alatt annyi pénzt spórolsz meg, hogy bőven kijön belőle egy nyaralás. Illetve manapság egyre több terméket (pl. tapaszt) lehet kapni, melyek segítenek leszokni a dohányzásról.

4. Több pénzt spórolok

A pénz a legtöbbünknek egy kényes pont. Sosem elég belőle, és hó végén panaszkodunk, hogy alig maradt valami tartalékunk. Nem is gondolnád, milyen apróságokon lehet spórolni. Ha autó vagy busz helyett biciklire pattansz vagy sétálsz, az nemcsak a pénztárcádat kíméli, hanem az egészségednek is jót tesz. Ha sajnálod a pénzt konditeremre, otthon is edzhetsz DVD-re, így nem kell bérletre kiadnod pénzt. Ha pedig vásárolni mész, akkor ezt tedd céltudatosan. Készíts listát, így nem fogsz tanácstalanul mindenféle felesleges dolgot megvenni, ami aztán rád romlik.

stresszes2.jpg ()

5. Nem stresszelek annyit

Egy kis stresszbe még nem fogsz belehalni, sőt, még nagyobb teljesítményre is sarkallhat, de ha azt tapasztalod, hogy a napodat csak a stressz tölti ki, a gyomrod folyamatosan mazsolaként aszalódik össze, akkor mindenképp jó döntés, ha teszel ellene. A krónikus stressz ugyanis depresszióhoz, álmatlansághoz, túlsúlyhoz és szívrendellenességekhez vezethet. Kiváltó oka lehet a túl sok munka, a kevés alvás, a szegényes étrend, a barátok és család hanyagolása. Bármennyire is nehéznek tűnik, mindenképp szánj időt magadra, ne vállald túl magad, és merj nemet mondani. Relaxálj, utazz el valahova, aludd ki magad, és legalább hetente egyszer szervezz egy találkozót a barátaiddal.

6. Önkénteskedem

Nemes gondolat, ha valami olyasmibe akarod belevágni a fejszédet, mellyel másokon segíthetsz. Ezzel nemcsak másoknak teszel jót, hanem magadnak is, hiszen maga a tudat, hogy segítesz boldogabbá és elégedettebbé tesz. Viszont fontos, hogy egy idő után ez ne váljon teherré, tehát olyan önkéntes munkát vállalj el, amit tényleg tudsz teljesíteni. Például megsétáltatod a szomszéd néni kutyáját.

7. Visszaülök az iskolapadba

Nem számít hány éves vagy, egy kis fejtágítás, plusz tudás sosem árt. Szerencsére ma már nincs akadálya annak, hogy akár 40 évesen is elkezd egy iskolát vagy tanfolyamot, így ha ilyen szándékaid vannak, akkor bátran lépd meg. A plusz tudás ugyanis a karriered fellendülésében is nagyot tud lendíteni. Nem beszélve arról, hogy a memóriád és a verbális képességeid is megedződik, továbbá újabb kapcsolatokat teremthetsz.

8. Kevesebbet iszom

Az alkohol romboló hatását talán nem kell ecsetelni. Károsítja a memóriát, depressziót és még számos egyéb betegség kiváltó oka lehet. Mindez fokozottan érvényes a nagyivókra, ahol a máj és az agy is nagyobb veszélynek van kitéve, így a stroke, az infarktus és a különböző rákos megbetegedések is igen gyakoriak náluk. Így ha azt tapasztalod, hogy mostanság kissé elvetetted a sulykot ivászatilag, akkor szabályozd be, hogy egy összejövetel alkalmával csak maximum egy pohár bort fogsz elfogyasztani.

9. Többet fogok aludni

Egy kiadós alvás nemcsak jobb kedvre derít, hanem az egészségedre is pozitív hatással bír. Így akármennyire is úgy érzed, el vagy havazva, az alvásra mindig szánj elegendő időt. Egyrészt azért, mert a kialvatlanság számos egészségügyi problémával bosszulhatja meg magát (például túlsúly és cukorbetegség), másrészt pihenten sokkal jobban tudsz teljesíteni, mint félkómásan.

10. Utazni fogok

Évek óta nem jártál sehol, és a szabadságodat is otthon, a négy fal között töltötted? Változtass ezen, még mielőtt a mindennapok rutinja bedarál. Egy új környezet, ahol tényleg csak a pihenésre koncentrálsz, a kalandok kizökkentenek, új ingerekkel, élményekkel gazdagítanak, a tested és a lelked szinte megújul. Így mikor visszatérsz a munkahelyedre, sokkal felszabadultabban, dinamikusabban tudod belevetni magad az előtted álló feladatokba.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X