Főoldal > PSZICHÉ > Változtass az életeden!

Változtass az életeden!

boldogságfejlődéskényelemkockázatváltozás
0

Írta: and

„A biztonságra törekvésben, a változatlanhoz való ragaszkodásban, a belenyugvásban, a megalkuvásban és a behódolásban egyrészt nevelési tényezők, másrészt öröklött, idegrendszeri, genetikai faktorok is szerepet kapnak” – mondja szakértőnk Geist Klára pszichológus, család –és párterapeuta. Idegrendszeri szinten az állandóság vágya egyfajta temperamentumbeli öröklött sajátosság, óvatosság, a kockázatvállalás hiánya, mely magasabb szorongási hajlamot és a részleteknél való […]

„A biztonságra törekvésben, a változatlanhoz való ragaszkodásban, a belenyugvásban, a megalkuvásban és a behódolásban egyrészt nevelési tényezők, másrészt öröklött, idegrendszeri, genetikai faktorok is szerepet kapnak” – mondja szakértőnk Geist Klára pszichológus, család –és párterapeuta.

Idegrendszeri szinten az állandóság vágya egyfajta temperamentumbeli öröklött sajátosság, óvatosság, a kockázatvállalás hiánya, mely magasabb szorongási hajlamot és a részleteknél való leragadást jelent, amiről senki sem tehet. Az ilyen személyiségek a változást vagy a változtatás lehetőségét mindig több aggodalmaskodással viszik véghez, vagy nehezen kezdik. A megfelelő nevelés, – ha valaki gyermekként vagy ifjúkorban sikerélményhez jut – hatékony, kompetens felnőtt személyiséget eredményez, aki nem fog rettegni a cselekvés kudarcától.

A fejlődés örömforrás

Az önmegvalósításra való törekvés általános emberi törekvés, ám csak akkor léphet működésbe, ha egyébként létünket nem fenyegeti veszély, alapvető szükségleteink ki vannak elégítve, egészségesek vagyunk és biztonságban érezzük magunkat. Ha ezek a feltételek nem állnak fenn, visszavonulunk, nem viselünk el több változást és nem is vágyunk rá.

Szakértőnk tapasztalatai szerint ma nagyon sokan vannak bizonytalan élethelyzetben (munka, párkapcsolat), emiatt rossz a közérzetük, és már annyi veszteség érte őket, hogy kizárólag azt akarják, végre ne változzon semmi. Talán maguknak sem vallják be, hogy nem érzik jól magukat, ám valamit tenniük kellene, hogy ez ne így legyen. Az erőforrások felfedezéshez motiváció kell, a szorongás elővételezi a negatív történéseket, a kudarcot, a változtatás hiánya pedig konzerválja a boldogtalan életet.

Wellness Cafe tipp: A pszichoterápia segítséget nyújthat a negatív életesemények feldolgozásában és a benned szunnyadó képességek kibontakoztatásában.

shutterstock_26032783.jpg ()Törd össze a kényelem korlátait!

Próbáld tudatosítani és kimondani a rossz közérzet okát. Vizualizáld rendszeresen, milyen jól éreznéd magad új helyzetben, figyeld tested jelzéseit, milyen örömmel reagálnak az új impulzusokra. A fantáziálás után tedd meg az első gyakorlati lépéseket, hiszen a cselekvés már önmagában szorongáscsökkentő.

Mi hiányzik az életedből?

Az önismeret folyamata számtalan kérdést felvethet benned, melyek általában fejlődési krízisek során kerülnek előtérbe: mit szeretek, mivé szeretnék válni, mi jó nekem, mik a céljaim? Ha nem ragadod meg a kínálkozó lehetőségeket, vagy félsz az újdonságoktól, a tartós stressz források egy idő után kibillentenek testi-lelki egyensúlyodból. Szervezeted jelzőrendszer, és a fellépő tünetek mindig a döntés kényszerére figyelmeztetnek.

Nehéz  feladat bizonytalanságba lépni a megszokottból, minden változás áldozattal, fájdalommal jár, ám ebből a krízisből valami új születik. „A krízis szó nem véletlenül jelenti azt: <<döntés>>” – mondja Geist Klára. „A lelki mélypont, a nehéz élethelyzet a változtatás szükségességére utal, arra, hogy akár a megbetegítő munkahely, a viharos kapcsolat vagy az ártó szenvedély helyett újat kell keresned. A látszatváltoztatás nem hozhat kielégítő eredményt, csak a valódi tett, mely tényleg az adott dologra irányul, bármilyen úton indulsz el a megoldás érdekében” – teszi hozzá.

Ne feledd: Ha valami véget ér, az valami újnak, valami jobbnak a kezdete!

Szakértőnktől a Wellness Cafe oldalán, vagy itt kérdezhetsz: www.terapia-parkapcsolat.hu  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X