Főoldal > PSZICHÉ > Mire készülj, ha állásinterjúra mész?

Mire készülj, ha állásinterjúra mész?

álláskeresésmélyinterjústresszinterjúszakmai interjúvilláminterjú
0

Írta: and

A legtöbb cégnél általában több fordulós válogatáson kell részt venniük a jelentkezőknek. Ezek többnyire mind különbözőek, és ahogy közeledsz a célhoz, valószínűleg egyre rafináltabbak is a kérdezők. Jó, ha felkészülsz, nehogy váratlanul érjen egy-egy kérdés, vagy helyzet, ami elé állítanak. Mélyinterjú Ez a fajta interjúztatás teljes képet alkot a pályázóról. Fény derül szakmai tudására, emberi […]

A legtöbb cégnél általában több fordulós válogatáson kell részt venniük a jelentkezőknek. Ezek többnyire mind különbözőek, és ahogy közeledsz a célhoz, valószínűleg egyre rafináltabbak is a kérdezők. Jó, ha felkészülsz, nehogy váratlanul érjen egy-egy kérdés, vagy helyzet, ami elé állítanak.

Mélyinterjú

Ez a fajta interjúztatás teljes képet alkot a pályázóról. Fény derül szakmai tudására, emberi tulajdonságaira, gondolkodásmódjára és ambícióira is, melyek segítségével megállapítható, hogy alkalmas-e az adott pozíció betöltésére.

Időtartama változó, lehet háromnegyed vagy akár másfél óra is. Persze ez függ az alanytól is, hiszen meg kell nyílnia, hogy a beszélgetés könnyen menjen. Ha a következőkhöz hasonló témákkal találkozol, már gyanítható, hogy mélyinterjún veszel részt. Felmerülhetnek kérdések az iskoláddal kapcsolatban, hogy mi volt a kedvenc tantárgyad vagy miért pont azt a szakot választottad. Milyen érzéseid vannak az előző munkahelyeddel kapcsolatban, miért akartál váltani. Milyen a munkaritmusod, tudsz-e csapatban dolgozni, milyen visszajelzésekre van szükséged, mennyire számít neked az elismerés, vagy mik a terveid a jövőre nézve.

shutterstock_61260259.jpg ()Villáminterjú

Amikor egy vállalat új munkaerőt keres, két dolog a legfontosabb szempont számára. Az egyik, hogy a jelölt alkalmas-e az adott feladatra, megvan-e a szükséges képzettsége és tapasztalata, a másik pedig, hogy a jelleme mennyire illik a munkakörhöz. Előbbit elég könnyű felmérni az önéletrajz és más papírok alapján, a második azonban már kényesebb kérdés. Amikor gyorsan kell ezt is felmérni, akkor alkalmazzák a villáminterjút. Ilyenkor általában egy kérdést tesznek fel: például, hogy mesélj el egy olyan szituációt, ami feszültséget okozott a munkád során. A válaszodban azt fogják figyelni, hogyan fogalmazod meg az élményt, és milyenek a reakcióid a mesélés közben. Ezek alapján képesek meghatározni, hogyan kezeled a stresszt, mennyire cselekszel tudatosan hasonló helyzetben.

Stresszinterjú

Bár minden állásinterjú idegességgel jár, ezt a fajtát direkt arra találták ki, hogy feszült helyzetet imitálva meg tudják vizsgálni a pályázó reakcióit. Ezt általában nagy felelősséggel járó pozíciók esetén, vagy akkor alkalmazzák, ha problémás ügyfelekkel kell foglalkozni. Ha ilyen interjún veszel részt, bármire számíthatsz. Általában úgy indul, mint egy hagyományos interjú, majd hírtelen a jó hangulatú beszélgetés helyét agresszív kérdések, beszólások veszik át. Szándékosan keltenek olyan légkört, ami kifejezetten kellemetlen, sőt dühítő is. A legjobb, ha ilyen esetben pozitívan állsz a dolgokhoz, és nem veszed magadra a megjegyzéseket. Fogd fel játékként a helyzetet!

Szakmai interjú

Készülj fel, hogy ezen az interjún nem lesz elég, ha az interjúztató elé pakolod a tökéletes iskolai eredményeidet. Szükséged lesz tapasztalatodra, hozzáértésedre, és arra, hogy el tudd magad adni. Az ilyen interjúk során gyakran valamilyen gyakorlati feladatban is részt kell vennie a jelöltnek. Ami lehet egy kitalált szituáció vagy a cégnél megtörtént eset, de mindenképpen kapcsolódni fog a betöltendő munkakörhöz.  Ennek segítségével letesztelik, hogy képes vagy-e megbirkózni hasonló problémákkal, és hogy hogyan oldod meg az ilyen helyzeteket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X