Főoldal > PSZICHÉ > Így töltsd hasznosan az álláskeresés időszakát!

Így töltsd hasznosan az álláskeresés időszakát!

álláskeresésidőtöltésmunkanélküliségszabadidő
0

Írta: and

Íme, néhány tipp, hogy mire fordítsuk felszabadult időnket: 1. A legnagyobb stresszt ilyenkor a pénzügyi veszteség jelenti. Készítsünk hát áthidaló pénzügyi tervet! Fontos, hogy áttekintsük pénzügyi forrásainkat és minden eddig nem kihasznált lehetőségünket a pénzszerzésre: alkalmi vagy részmunkaidős munkák, bérbe adható helyiségek, eladható tárgyak, kölcsönök stb. 2. Bezárkózás és önmagunk hibáztatása helyett nyissunk szűkebb és […]

Íme, néhány tipp, hogy mire fordítsuk felszabadult időnket:

1. A legnagyobb stresszt ilyenkor a pénzügyi veszteség jelenti. Készítsünk hát áthidaló pénzügyi tervet! Fontos, hogy áttekintsük pénzügyi forrásainkat és minden eddig nem kihasznált lehetőségünket a pénzszerzésre: alkalmi vagy részmunkaidős munkák, bérbe adható helyiségek, eladható tárgyak, kölcsönök stb.

2. Bezárkózás és önmagunk hibáztatása helyett nyissunk szűkebb és tágabb környezetünk felé! Foglalkozzunk többet családunkkal és barátainkkal! Járjunk el velük kirándulni vagy közös hobbit végezni. Ez lelkileg stabilizál és feltölt bennünket.

profimedia-0007471211.jpg ()3. Alkossunk jövőképet arról, milyen a számunkra ideális munkahely, valamint munkakör, és figyelmünket folyamatosan erre összpontosítsuk! Írjuk is le ezt, és minden nap foglalkozzunk kicsit a listánkkal: pontosítsuk, vagy csak olvassuk át néhányszor.

4. Tudatosítsuk, hogy miben vagyunk különlegesek! Készítsünk két párhuzamos listát: egyet azokról a kvalitásokról, amikkel a többi munkavállaló is rendelkezhet, aki hasonló állásokra pályázik, és egy másikat azokról az ismérvekről, amikkel csak mi rendelkezünk. Ezzel növelhetjük szakmai önbizalmunkat, és jól jöhet a jövőbeli interjúkhoz is felkészülésnek.

5. Vegyük fel a kapcsolatot azokkal, akik támogathatnak a munkakeresésben! Ne csak munkát, hanem tanácsot is kérjünk tőlük, hisz az együttgondolkodás rendkívül kreatív megoldásokat képes szülni.

6. Legyünk rugalmasak! Vállaljunk el részmunkaidős, alkalmi vagy önkéntes munkát is, ha az illeszkedik készségeinkhez és jövőképünkhöz. Arra azonban ügyeljünk, hogy mindenképp sikerélményt jelentsen ez a munka, hisz önbizalmunk megőrzése az egyik legfontosabb cél ebben az időszakban.

7. Indítsuk el hobbi-karrierünket! Csináljunk valami olyasmit, amit szeretünk. Legyünk idegenvezetők, esetleg készítsünk website-ot az érdeklődési körünkre vonatkozóan, vagy írjunk blogot olyan dologról, amihez értünk. A lehetőségek száma végtelen. Csak mi tudjuk, mi az, amit igazán szeretnénk. Induljunk el, kezdjünk bele bátran!

8. Tanuljunk valami újat! Az internet rengeteg ingyenes lehetőséget biztosít a tanulásra. Nem muszáj fizetett tanfolyamokat látogatnunk ahhoz, hogy akár nyelvi készségeinket vagy az álláskeresési technikáinkat fejlesszük.

9. Minden nap töltsünk meghatározott időt az álláskereséssel! Tekintsük ezt a tevékenységet jelenlegi főfoglalkozásunknak. Legyünk kreatívak: ne csupán az állás-portálokon keresgéljünk, hanem gyűjtsük ki a számunkra vonzó munkaadókat, és akár személyesen vigyük el hozzájuk a nekik összeállított önéletrajzunkat.

A munkanélküli időszakban is fontos tehát ápolni emberi kapcsolatainkat, képezni magunkat, ezzel fenntartva önbizalmunkat és folyamatosan tevékenykedni azért, hogy képesek legyünk újra elhelyezkedni. A megfelelő gondolkodásmód, cselekvés és kitartás pedig minden esetben meghozza a gyümölcsét. 

Fotó: Profimedia.hu

Amikor lankad a libidó…


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X